Belgen en Nederlanders ontwikkelen efficiëntere flexibele zonnecel

. © Solliance

Onderzoekers van het Vlaams-Nederlandse Solliance Solar Research hebben een nieuw record neergezet voor de efficiëntie van een flexibele zonnecel die CIGS en perovskiet combineert.

Volgens Soliance Solar Research, een onderzoeksinstelling van het Belgische imec, het Nederlandse TNO en het Energie Onderzoekscentrum Nederland, haalt hun perovskiet/CIGS tandem zonnecel een efficiëntie van 23 procent. Dat is een verbetering van hun eerder record negen maanden geleden.

Concreet gaat het om een combinatie van twee dunne-film solar technologieën. Een semi-transparante zonnecel van perovskiet bovenop een koper-indium-gallium-selenide (kortweg CIGS) cel. Daarbij zijn beide cellen complementair: De ene cel absorbeert en zet om wat de andere laat liggen. Voor het project gebruiken de onderzoekers een CIGS-bodemcel van het Californische MiaSolé Hi-Tech Corp.

Perovskiet wordt al enkele jaren gebruikt om veel betere zonnecellen te ontwikkelen, al dan niet in combinatie met andere lagen om zo veel mogelijk energie uit zonlicht te halen.

imec stelde zelf een jaar geleden al een zonnecel voor die perovskiet en silicium combineert en daarmee 27,1 procent haalt en een perovskiet-CIGS cel die 24,6 procent efficiëntie haalt. Dat is beter dan wat Solar Alliance Research vandaag voorstelt, maar bij die laatste gaat het om flexibele cellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content