Belgen gebruiken steeds meer mobiel internet

. © BELGA

Mobiel internet zit in België duidelijk in de lift. Het voorbije jaar is zowel het aantal gebruikers van mobiel internet, het mobiele dataverkeer als de mobiele dekking sterk gestegen. Dat maakte minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) woensdag bekend naar aanleiding van zijn werkbezoek aan het Mobile World Congress in Barcelona.

Tussen eind 2014 en begin dit jaar is in België het aantal simkaarten met een dataverbinding met meer dan 15 procent gestegen, van 6,4 miljoen naar 7,4 miljoen. De penetratiegraad van mobiel internet steeg zo naar 66,1 procent, meer dan een verdubbeling op drie jaar tijd. Dat is minder dan het Europese gemiddelde van 71,6 procent. België doet het wel beter dan buurlanden Frankrijk (64,9 pct), Duitsland (65,1 pct) en Nederland (66 pct).

“Enkele jaren geleden bengelde ons land nog helemaal onderaan in Europa”, aldus De Croo. “Die achterstand hebben we het voorbije jaar duidelijk goedgemaakt.”

Mobiele data geeft de gebruiker niet alleen “extra comfort, maar heeft ook een belangrijke economische betekenis”. “Mobiele communicatie is één van de belangrijkste motoren van de groei van de digitale economie”, aldus de minister. “Hoe meer mensen mobiel online zijn, hoe beter het vooruitzicht voor de ontwikkeling van de digitale economie in ons land.”

Dataverbruik nam flink toe

Het dataverbruik nam het voorbije jaar dan weer toe met 48 procent. Het gemiddelde verbruik van mobiele data per maand bedraagt nu 739 MB, tegenover gemiddeld 500 MB een jaar geleden. In 2012 verbruikten de Belgen nog in totaal 3,77 miljoen GB data. Dat verzesvoudigde naar 23,45 miljoen GB in 2014.

Ten slotte is ook de dekking van het 4G-netwerk buitenshuis erop vooruitgegaan. Uit de cijfers van de operatoren en de nieuwe dekkingskaarten die telecomregulator BIPT woensdag publiceert, blijkt dat vandaag bijna 97 procent van het grondgebied 4G-dekking heeft. Meer dan 99 procent van de bevolking heeft toegang tot 4G.

Verhoogde dekkingsgraad

Bij de telecomoperatoren verhoogde Proximus de dekkingsgraad van 4G van 83,40 procent van het grondgebied in september 2015, tot 96,83 procent in januari 2016. Bij Mobistar ging dat van 85,57 pct naar 89,55 pct en bij Base van 40,61 naar 63,84 pct van het grondgebied. Het 4G-netwerk bereikt nu respectievelijk 99,67 pct van de bevolking bij Proximus, 98,90 pct bij Mobistar en 86,02 pct bij Base.

“Vooral de sterke uitbreiding van de geografische dekking is belangrijk”, aldus nog De Croo. “Mobiele netwerken betekenen per definitie dat ze vlot beschikbaar moeten blijven als mensen zich verplaatsen. Op een paar maanden tijd hebben we een grote stap vooruit gezet. De achterstand die ons land had na een valse start met 4G, hebben we daarmee weggewerkt.”

Volgens De Croo moeten de operatoren blijven investeren in hun netwerken. Eens het snellere 5G-netwerk beschikbaar is, moeten zij ook “zo snel mogelijk mee op de kar te springen”.

De minister bezoekt woensdag de Belgische bedrijven die zich op het Mobile World Congress in Barcelona aan de wereld tonen. Hij woont er ook verschillende demonstraties bij rond smart city-oplossingen, het “Internet of Things” en de supermarkt van de toekomst. (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content