‘Belgen liggen niet wakker van datalimieten’

7 op 10 Belgen heeft er geen flauw benul van hoeveel ze maandelijks downloaden, zo blijkt uit marktonderzoek. Scarlet hoopt zo een nieuwe invalshoek te bieden in de datalimietendiscussie.

7 op 10 Belgen heeft er geen flauw benul van hoeveel ze maandelijks downloaden, zo blijkt uit marktonderzoek. Scarlet hoopt zo een nieuwe invalshoek te bieden in de datalimietendiscussie.

Belgacom-dochter Scarlet schakelde online marktonderzoeker iVox in om een licht te laten schijnen op de kennis van Belgen over hun eigen internetverbruik. Want, zo klinkt de redenering, er wordt al een hele tijd geroepen dat de datalimieten moeten worden afgeschaft. Die discussie leidde onlangs tot de lancering van enkele ongelimiteerde formules.

Nu blijkt uit het iVox-Scarlet-onderzoek dat slechts 3 op 10 Belgen weten hoeveel ze gemiddeld maandelijks downloaden. Van zij die het wel weten, zegt 70 procent dat z’n verbruik lager ligt dan 25GB. 9 procent verbruikt meer dan 50GB. 1 Belg op 4 weet overigens niet waar die GB (of MB) voor staat.

4 op 10 Belgen denken meer volume nodig te hebben, zo geeft het onderzoek voorts aan. Nog eens 40 procent weet niet wat hij in toekomst zal verbruiken. 80 procent van de bevraagden kiest voor een ‘all-in’-tarief, maar 60 procent is wel geïnteresseerd in een formule volgens verbruik (met een maximumfactuur die gelijk is aan de huidige).

“De hele discussie over datalimieten niet echt iets waar de Belg van wakker ligt”, stelt Scarlet in een persbericht. “Wij zijn er van overtuigd dat de consument een maximale ‘value for money’ wilt, een aanbod zonder franjes tegen de laagst mogelijke prijs.”

Verder blijkt dat 67 procent van de bevraagden een draadloos netwerk heeft en dat 1 op 10 daarvan niet beveiligd is. Scarlet stelde de vraag of surfers controle van hun internetgebruik zouden aanvaarden als het dient om illegale praktijken tegen te gaan. Een minderheid – 42 procent – gaat daarmee akkoord, zelfs als het een besparing oplevert (dan ging 44 procent akkoord). Enkel wanneer de controle als bescherming dient, kan 54 procent daarmee instemmen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content