Belgen vinden traditionele internetactiviteiten relatief veilig

© iStock
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Wetenschappers van de Universiteit Gent hebben onderzocht wat de Belgen vinden van de veiligheid op het internet. “Traditionele’ activiteiten zoals het versturen van e-mail, het opzoeken van informatie en het bezoeken van nieuwssites worden als relatief veilig beschouwd”, klinkt het.

De UGent maakte de resultaten van haar onderzoek maandag bekend in een persbericht. De onderzoekers breken een lans voor communicatiecampagnes om de online veiligheid te bevorderen.

In het downloaden van files, het gebruik van sociale mediawebsites, chat en streaming hebben de respondenten minder vertrouwen. Over elektronisch bankieren zijn de meningen verdeeld.

Heel wat Belgen lijken zich te beschermen tegen de dreigingen van het internet. Zo installeert 54 procent van de respondenten gratis software, voornamelijk tegen virussen. Vijftig procent vermijdt specifieke online activiteiten of stopt er helemaal mee. Het aanpassen van instellingen komt met 47 procent op de derde plaats, slechts 21 procent geeft aan zijn of haar globaal internetgebruik te verminderen als beschermingsmaatregel.

Virussen vormen de belangrijkste vorm van cybercrime waar internetgebruikers mee in aanraking komen. Veertig procent had er al mee te maken – rechtstreeks of via iemand uit de omgeving.

Ongewenste monitoring door private bedrijven (39 procent) of door de overheid (25 procent) worden eveneens relatief vaak ervaren, maar hier geeft een opvallend aantal mensen aan niet zeker te zijn of ze effectief slachtoffer zijn geweest of niet.

Hacking vinden de Belgen de ernstigste vorm van cybercrime (een gemiddelde score van 4,59 op een schaal van 1 tot 5), voor scams (oplichting, 4,56), virussen (4,36), ongewenste inhoud en/of gedrag (4,29), monitoring door private bedrijven (4,23) en overheidsmonitoring (3,93).

Wat betreft de financiële impact van cybercrime, menen de respondenten dat vooral scams en hacking een grote financiële impact voor de slachtoffers betekenen.

Rapporteren

De Gentse onderzoekers stelden vast dat relatief hoge percentages van respondenten niet rapporteren dat ze slachtoffer zijn geworden van een bepaalde vorm van cybercrime.

Vooral bij monitoring door de overheid (92 procent) en door private bedrijven (90 procent) is dit het geval. Wie het slachtoffer wordt van scam of hacking stapt maar in 42, respectievelijk 57 procent van de gevallen niet naar de politie, de bank of het sociale mediabedrijf waarvan het account werd gehackt.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de onderzoeksgroep iMinds-MICT van de vakgroep Communicatiewetenschappen van de UGent. Het gaat om een grootschalig kwantitatief surveyonderzoek bij 1.033 Belgen.

Communicatiecampagnes

Op basis van de resultaten argumenteren de onderzoekers dat er communicatiecampagnes moeten worden opgezet om de online veiligheid te bevorderen. Die moeten zich vooral richten op de mensen die de onderzoekers typeren als ‘de gebruikers met te veel vertrouwen in het internet’ (13,5 procent van de steekproef) en als ‘onervaren internetgebruikers’ (35,5 procent). “Zij hebben relatief weinig kennis over het internet en de online risico’s”, luidt het.

“In de campagnes moet een evenwicht gevonden worden tussen enerzijds het informeren van burgers over de potentiële risico’s van het internet en anderzijds hen voldoende vertrouwen geven om zelf beschermingsmaatregelen te nemen en hen te informeren over de effectiviteit van deze maatregelen.”

(Belga, FT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content