Belgen wijzigen wachtwoorden uit schrik voor cybercriminelen

Beduidend meer Belgen wijzigen het wachtwoord van hun e-mailaccount of sociale mediaprofiel, blijkt uit een enquête van Eurobarometer.

Opvallend meer Belgen wijzigen het wachtwoord van hun e-mail- en sociale media-accounts. In 2012 veranderde 27 procent de toegang tot zijn e-mail, dit jaar steeg dat naar 36 procent. Van de gebruikers van Facebook, Twitter en andere sociale netwerken veranderde 30 procent zijn wachtwoord, tegenover 21 procent vorig jaar.

De cijfers staan in een nieuwe enquête van Eurobarometer, die handelt over de impact van cybercriminaliteit. Volgens de Europese Commissie zijn de resultaten van het onderzoek duidelijk. “Cybercriminaliteit heeft een grote weerslag op ons internetgebruik. Te veel mensen kiezen ervoor niet ten volle gebruik te maken van alle mogelijkheden die het internet ons biedt”, zegt commissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström.

Zo is 76 procent van de ondervraagde Europeanen ervan overtuigd dat het risico om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit groter dan een jaar eerder. In België gaat het om 81 procent, tegenover 77 procent in 2012.

In heel Europa denkt 70 procent van de internetgebruikers genoeg te weten van het internet om online te kopen en bankzaken te beheren, maar slechts 50 procent kiest ervoor dat ook daadwerkelijk te doen. “Dit grote verschil”, zegt Malmström, “illustreert het negatieve effect van cybercriminaliteit op de digitale interne markt.” Waar de ondervraagden – zowel op Europees als op Belgisch niveau – zich het meeste zorgen over maken, is identiteitsdiefstal en de veiligheid van online betalingen.

Het Eurobarometer-onderzoek werd in mei en juni 2013 uitgevoerd. Er werden in totaal 26.680 mensen bevraagd, onder wie 1.006 Belgen. (Belga/MI)

Partner Content