Belgian Network Solutions opent groen datacenter

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Samen met KPN en kastenbouwer Minkels heeft Belgian Network Solutions het naar eigen zeggen meest moderne én groene datacenter in België geopend.

Samen met KPN en kastenbouwer Minkels heeft Belgian Network Solutions het naar eigen zeggen meest moderne én groene datacenter in België geopend.

De servers van de klanten van Belgian Network Solutions zitten voortaan in een eigen ontworpen datacenter, binnen de muren van het KPN-datacenter in Brussel. Samen met KPN en rackproducent Minkels werd een nieuw koelconcept bedacht dat tot 45 procent minder energie zou verspillen tussen de koelbron en de server.

“Onze Power Use Efficiency is daardoor teruggebracht van factor 1.8 naar factor 1.3. Dat is uniek, omdat we dit gerealiseerd hebben in een bestaand datacenter”, zegt products & solutions director Samuel De Wever. Uitgerekend vandaag stelt Google ook zijn gloednieuw datacenter voor in Henegouwen. “Zelfs dat nieuwe datacenter haalt niet meer dan een Power Use Efficiency factor 1.1, maar daar gaat het om een nieuwbouwproject”, zegt Wim Boone, energie-advisieur bij het Belgische ingenieursbureau Ingenium.

Elk rack is voorzien van een aparte temperatuursensor, zodat de optimale koeling gewaarborgd blijft. Elk kilowatt vermorgen dat een klant reserveert, is ook exclusief voor hem. Prt rack wordt 96A stroom geleverd. “Bij de meeste datacentra krijg je standaard nog 16 tot 20A. En dat terwijl de nieuwe bladeservers de grotere stroomtoevoer echt wel nodig hebben”, zegt Samuel De Wever nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content