België aan de kop voor SEPA

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De deadline van 1 februari 2014 nadert met rasse schreden voor …

De deadline van 1 februari 2014 nadert met rasse schreden voor die organisaties die moeten voldoen aan de SEPA-regels (Single Euro Payments Area). SEPA moet een eengemaakte Europese markt voor betalingen en domiciliëringen creëren.

Ons land blijkt een goede leerling in de klas, ondanks het feit dat de overgrote meerderheid van de kmo’s nog moet starten met hun migratie. Het laatste SEPA-rapport van de Nationale Bank van België zegt dat midden september 59% van alle Belgische overschrijvingen volgens het Europese formaat uitgevoerd werd. Het Europese gemiddelde klokt af op amper 30%. Het zijn vooral de federale overheden en de grote uitgevers van facturen die hun migratie reeds achter de rug hebben tegenover 42% bij de kmo’s.

Wat betreft de Europese incasso (een nieuw betaalinstrument dat toelaat om automatisch factoren te innen over de landsgrenzen heen), bedraagt het marktaandeel nog maar 12 à 15%. Eind juli waren 49 Belgische bedrijven gestart met de SEPA-migratie en hadden 11 ondernemingen hun migratieklus afgerond. En dat op een totaal van meer dan 13.700 schuldeisers die gebruik maken van de automatische incasso en in totaal 31 miljoen warrants beheren.

Maar de NBB denkt wel dat als de planning gerespecteerd wordt tegen eind 2012 de grens van 35% bereikt wordt voor Europese domiciliëringen. “België is veruit de beste Europese leerling”, aldus de NBB.

Meer hierover in Data News van deze week .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content