België almaar minder softwareland

Elk jaar een stapje achteruit: vorig jaar nog 3 Belgen in de Truffle 100, de Europese softwareranglijst. Dit jaar nog slechts 2.

Elk jaar een stapje achteruit: vorig jaar nog 3 Belgen in de Truffle 100, de Europese softwareranglijst. Dit jaar nog slechts 2.

Nu, het ontgaat ons anderzijds volledig waarom België enkel LMS International en Iris Group in de Truffle 100 heeft staan, de jaarlijkse ranglijst van Europese softwarebedrijven. Vorig jaar suggereerden we nog dat Artwork Systems na de fusie met Esko een hele hoop plaatsen zou klimmen, maar blijkbaar zijn de opstellers van de lijst dit jaar EskoArtwork gewoon vergeten.

LMS is met een omzet van 120 miljoen euro uit software een plaats gezakt naar nummer 32. Iris Group, dat vorig jaar voor het eerst (!) in de lijst stond, zakt van plaats 40 naar 42 met een omzet van 95,9 miljoen euro uit software.

Los van de Belgen is het beeld van de lijst vrij identiek: de alomtegenwoordigheid van het Duitse SAP, dat met een omzet van 10,2 miljard euro goed is voor 42 procent van de omzet in de top 100. Nummer twee, op grote afstand, is het Britse Sage, met 1,78 miljard euro omzet. Dassault Systems uit Frankrijk, met een omzet van 1,26 miljard euro, vervolledigt de top 3.

Ter vergelijking: de Europese softwaretop 100 is samen goed voor 24,3 miljoen euro omzet uit software. Het Amerikaanse Microsoft alleen haalde in 2007 33,4 miljard euro uit software en Oracle draaide nog eens 12,5 miljard euro omzet.

Volgens de makers van de lijst is de diversificatie in de softwarebouwers ook te beperkt. Eenderde van de bedrijven maakt erp-software, nog eens eenderde zijn infractructuursoftwarebedrijven. Algemeen is er een sterke overwicht van bedrijven die mikken op software voor de financiële sector en de overheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content