België biedt minst vruchtbare it-klimaat van West-Europa

België is het zwakke broertje van de West- en Noord-Europese landen in het aanbieden van een gunstige omgeving voor de it-sector. Dat concludeert de Economist Intelligence Unit uit een analyse van 64 landen.

In de lijst van 64 landen die de Economist Intelligence Unit publiceert, staat België op de 22ste plaats. Daarmee moet ons land alle West- en Noord-Europese landen laten voorgaan. De ranglijst geeft aan in welke mate een land een gunstig klimaat biedt voor een sterke, competitieve it-sector.

Die competitiviteitsindex van de it-sector is gebaseerd op 6 verschillende categorieën van in het totaal 25 kwantitatieve en kwalitatieve indicatoren. Het resultaat is een algemene indexscore en categoriescores voor elk land. De categorieën en hun gewicht zijn: algemene businessomgeving (10%), it-infrastructuur (20%), menselijk kapitaal (20%), wettelijke omgeving (10%), r&d-omgeving (25%) en steun voor de ontwikkeling van de it-sector (15%).

De Verenigde Staten staan op één in de lijst, gevolgd door Japan en Zuid-Korea. Het Verenigd Koninkrijk en Australië vervolledigen de top 5. Voor België staan ook buurlanden Nederland (12), Duitsland (16) en Frankrijk (18). Voorts presteren de Scandinavische landen erg goed. Alle goed presterende landen herbergen ook goed presterende it-bedrijven.

Onder meer op vlak van het onderwijssysteem – dat technologiespecialisten met zakelijk inzicht zou moeten opleiden – doet België het slecht. Ook biedt ons land geen technologie-infrastrastructuur van wereldformaat en geen innovatie- en r&d-vriendelijke omgeving. België doet het iets beter op vlak van het wettelijke stelsel voor de bescherming van intellectuele eigendomsrechten (9de plaats) en de zakelijke omgeving die concurrentie aanmoedigt (15de plaats).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content