België deed vorig jaar 571 dataverzoeken bij Facebook

© Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

In 2015 vroegen de Belgische autoriteiten 571 keer bij Facebook om gegevens. Bij driekwart van de verzoeken ging het sociale netwerk akkoord en verstrekte informatie.

Dat blijkt uit het Global Government Requests Report dat Facebook donderdag vrijgaf. In 2014 deed België nog 448 verzoeken, waarbij er in 60 procent van de gevallen informatie vrijgegeven werd.

Bij de dataverzoeken van de Belgische overheid ging het in 2015 om 731 accounts waar informatie over gevraagd werd. Facebook zegt alleen informatie te verstrekken bij ‘geldige aanvragen’ die verband houden met crimineel gedrag. Bij iedere aanvraag bekijkt het sociale netwerk of er juridische gronden zijn voor de aanvraag.

In totaal werden er in 2015 wereldwijd 87.977 informatieverzoeken bij Facebook neergelegd. Nog eens 76.395 keer werd er gevraagd om bepaalde inhoud aan banden te leggen. Koploper was de Verenigde Staten (19.235 verzoeken), gevolgd door India (5.561 verzoeken) en het Verenigd Koninkrijk (4.190 verzoeken).

De Belgische autoriteiten hebben nooit gevraagd om data te verwijderen van Facebook. In Frankrijk is dit wel 32.000 keer gebeurd. Na de aanslagen in Parijs blokkeerde het sociale netwerk een foto die inging tegen de Franse wetten met betrekking tot het beschermen van de menselijke waardigheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content