België houdt piraterij in de hand

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Toch is nog steeds 1 op 4 stukken software in ons land illegaal.

De softwarepiraterij in België is stabiel gebleven. Toch is nog steeds 1 op 4 stukken software in ons land illegaal. Dat blijkt uit de jaarlijkse wereldwijde studie van IDC in opdracht van de alliantie van commerciële softwarebedrijven BSA.

“Blijvende sensibiliseringscampagnes in combinatie met wettelijke acties zijn nodig om de inkomensverliezen voor lokale softwareontwikkelaars en channel partners te kunnen beperken”, stelt Jacco Brand, voorzitter BSA Benelux Committee, in een mededeling. De totale waarde van de in België geïnstalleerde illegale software bedroeg in 2010 176 miljoen euro.

Zowel procentueel als qua absolute waarde van de piraterij scoort België internationaal bekeken nochtans vrij goed. Binnen Europa scoren (procentueel) enkel Luxemburg (20 procent illegale software) en Oostenrijk (24 procent) beter. Wereldwijd is liefst 42 procent van de geïnstalleerde software illegaal. De totale waarde van de software-elementen zonder licentie steeg in 2010 met 14 procent tot ruim 44 miljard euro.

In de helft van de 116 onderzochte landen noteerde de BSA een piraterijniveau van meer dan 62 procent. Het ergst is de situatie in Georgië, waar liefst 93% (!) van de software illegaal is. Zelfs op plaats 30 in die lijst (China en Senegal) is het piraterijniveau nog 78 procent. De hoogste totale commerciële waarde van illegale software is te vinden in de Verenigde Staten: 9,5 miljard dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content