België keldert in wereldwijde ict index

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

We kijken er nog amper van op.

We kijken er nog amper van op.

België tuimelt van de 15de naar de 24de plaats in de jongste ict index van de International Telecommunications Union. Het gaat door het nieuws als een fait divers. Wordt het verdorie niet eens tijd dat we alarmsignalen door de politieke rangen schieten.

In de top 10 zitten negen Europese landen. Onze noorderburen Nederland, waar we ons toch graag mee meten, staan op stek nummer vier, na Zweden, Korea en Denemarken. Holland op vier! 20 plaatsen voor ons. Onze Luxemburgse collega’s, waar we graag smalend over doen als waren ze net het stenen tijdperk uitgekropen, pronken op plaats nummer zeven. Zeventien plaatsen voor België! Zeventien! En dat is niet omdat Skype in Luxemburg gevestigd is.

ITU baseert zijn lijst op elf criteria waaronder de aanwezigheid van infrastructuur, breedband, computers in huis, ict kennis en tarieven. En mag het verbazen, België zit niet bij de top 20 van de goedkoopste landen op het vlak van basis telefonie-, gsm- en breedbanddiensten. Het gaat om cijfers van 2007, maar neem van mij aan dat 2008 geen moer beter zal zijn. Intengedeel, er is niets veranderd, we zitten nog altijd met een duopolie, een stagnerende breedbandpenetratie en dure tarieven. Bij zijn aantreden in het najaar van 2007 gaf minister Van Quickenborne aan dat hij quick een einde zou maken aan het duopolie en de dure tarieven, maar inmiddels is er, welja, geen moer veranderd. In Leuven palavert men over een nieuwe rector, in Gent over innovatie, in Bergen klinkt men op een nieuw centrum van Microsoft en Google. Maar in de prakijk, nada: België op de 24ste plaats. Negen plaatsen slechter dan in 2002. Alsof er na de bubbel niets meer gebeurd is. Wie neemt zijn verantwoordelijkheid?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content