België ondertekent eindelijk eCall-memorandum

Na veel getreuzel ondertekent België vandaag eindelijk het eCall-memorandum.

Na veel getreuzel ondertekent België vandaag eindelijk het eCall-memorandum.

Mobiliteitsorganisatie Touring ondertekent, samen met zes Europese lidstaten waaronder België, het Europees Memorandum voor eCall safety. De landen en organisaties engageren zich om samen te werken voor de introductie van een pan-Europees eCall-project en om de samenwerking tussen de betrokken partners zoals autoconstructeurs en telecombedrijven te bevorderen. Dat meldt Touring.

ECall is een systeem dat automatisch urgentieoproepen met lokalisatie en telefoonverbinding doorgeeft aan de alarmcentrales en daardoor kostbare tijd en levens redt bij ongevallen. Deze functie wordt in elk voertuig gebouwd en wordt tegen 2015 verplicht in Europa. Het eCall-project is volgens Touring een absolute prioriteit voor de Commissie en de lidstaten moeten hun eigen nationale wettelijke mogelijkheden creëren voor de implementatie ervan.

ECall heeft al heel wat vertraging opgelopen. Het initiële plan voorzag in een globale uitrol in nieuwe wagens in september 2009. Ook België heeft boter op het hoofd. Hoewel België al sinds 2007 op de lijst van landen staat die vast van plan zijn in te stappen in het project had ons land het memorandum nog altijd niet ondertekend.

Voor België tekent Touring mee. De mobiliteitsorganisatie zegt zelf een pioniersrol te spelen in het ontwikkelen van eCall-systemen en het afhandelen van noodoproepen. De alarmcentrale van Touring zal later worden ingeschakeld als contact- en filterpunt waar de oproepen binnenkomen en dringende hulp kan worden onderscheiden van niet-dringende oproepen.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content