België op drie na duurste land om mobiel te bellen

België behoort tot de duurste Europese landen als het op gsm-tarieven aankomt.

België behoort tot de duurste Europese landen als het op gsm-tarieven aankomt.

Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie. Alleen in Nederland, Luxemburg en Malta kost een gesprek nog meer. Dat schrijft De Standaard. Het verschil tussen het duurste en het goedkoopste land in Europa is opvallend. In Malta kost een minuut mobiel bellen zes keer meer dan in Letland.

“Er zijn vandaag nog altijd 27 verschillende telecommarkten in plaats van een eengemaakte markt”, klaagt de woordvoerder van de bevoegde Europese commissaris, Neelie Kroes. Veel lidstaten lappen de Europese regels aan hun laars, maar er zijn sowieso nog veel lacunes.

Een van de pijnpunten zijn de zogeheten terminatietarieven. Dat zijn de kosten die de operatoren elkaar aanrekenen voor het afhandelen van een oproep op hun netwerk. Die tarieven, zo’n 8 eurocent per minuut, liggen op zich al hoger dan het totale tarief in een handvol Europese lidstaten.

Wellicht komt er binnenkort wel schot in de zaak. De BIPT, de waakhond van de telecomsector, neemt een van de komende weken een beslissing over de verplichte verlaging van de terminatietarieven. Op die manier zou een gsm-gesprek voor het eerst in jaren wel gevoelig goedkoper kunnen worden.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content