België scoort op digitale index

© istock

Ons land is goed bezig op digitaal vlak. De infrastructuur, de digitale skills van de bevolking en het gebruik van digitale diensten door bedrijven en overheden plaatsen ons land in de top vijf. Maar er zijn ook aandachtspunten.

0,59 bedraagt onze digitale prestatiescore op een maximum van 1. Daarmee staat ons land, net zoals vorig jaar, op de vijfde plaats na Denemarken (0,67), Zweden, Nederland en Finland. De cijfers zijn afkomstig van de Digital Economy & Society Index van de EU.

Als we de cijfers dieper bekijken dan leren we dat in België 73 procent van de actieve bevolking (16-75 jaar) een internetverbinding sneller dan 30 Mbps heeft. 83 procent gebruikt het internet regelmatig, 65 procent van de bevolking is digitaal actief door games te spelen, films te kijken, muziek te beluisteren of afbeeldingen te bekijken. In die meting zijn we trouwens derde in Europa. Al heeft dertien procent van de bevolking nog nooit internet gebruikt. Op vlak van Elektronische informatie-uitwisseling via business managements software leiden Belgische bedrijven zelf in Europa.

E-government

Daar tegenover staat dat ons land ten opzichte van 2014 vier plaatsen zakt als het aankomt op Digital Public Services. Al heeft dat vooral te maken door de vooruitgang van andere landen. Zo gebruikt 42 procent hier actief e-gov diensten en zijn meer dan tachtig procent van de belangrijke levensgebeurtenissen zoals een verhuis of de geboorteaangifte online te regelen.

Weinig STEM

Een opmerking die ons land wel krijgt is dat ons land in sneltempo afscheid neemt van hoogopgeleide werkkrachten terwijl er momenteel maar een laag aantal mensen in een STEM-richting afstuderen. Dat staat voor science, technology, engineering en mathematics. de EU verwacht dat dit een probleem kan worden om in de toekomst te groeien en innoveren. Iets wat IT-werkgevers vandaag overigens al ondervinden wanneer ze op zoek gaan naar nieuwe krachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content