‘België sterkste groeier ter wereld in snelle internetverbindingen’

© Thinkstock

In 2013 is in België het aantal zeer snelle internetverbindingen (>10Mbps) toegenomen tot 35 procent van de vaste internetaansluitingen. Met een groei van 123 procent tegenover een jaar eerder is België op jaarbasis de sterkste groeier ter wereld in deze categorie.

In 2013 is in België het aantal zeer snelle internetverbindingen (>10Mbps) toegenomen tot 35 procent van de vaste internetaansluitingen. Met een groei van 123 procent tegenover het vierde kwartaal van 2012, is België wereldwijd op jaarbasis de sterkste groeier in deze categorie.

Wat de zeer snelle internetverbindingen betreft, prijkt ons land op de zevende plaats in het ‘State of the Internet Q4 2013’-rapport van Akamai, een leverancier van clouddiensten.

Ook het IPv6-verkeer steeg in België, tot 4,7 procent – een stijging met 23 procent in vergelijking met het derde kwartaal. Daarmee bekleden we plaats zeven in de ranglijst.

Voor wat betreft het aantal vaste breedbandbandverbindingen (van 4Mbps of meer) scoort België evenzeer goed, met 79 procent van het totaal. Wereldwijd komt ons land hiermee op een dertiende plaats, nog voor landen als Duitsland (75 procent), Zweden (53 procent) en Frankrijk (69 procent).

Hoewel België twee plaatsen is gedaald in de wereldranglijst van landen met de hoogste gemiddelde snelheid (van de negende positie in het derde kwartaal naar de elfde plaats in het vierde kwartaal), is die gemiddelde snelheid in het vierde kwartaal van 2013 toch lichtjes toegenomen: van 9,7Mbps naar 9,8Mbps. Wereldwijd blijft Korea in deze categorie de ranglijsten aanvoeren: 71 procent van het internetverkeer is er sneller dan 10Mbps, terwijl de gemiddelde snelheid er in het vierde kwartaal 21,9Mbps bedroeg.

DDoS-aanvallen wereldwijd toegenomen

Akamai onderzocht voor zijn rapport ook de internetveiligheid. DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service) kunnen bijvoorbeeld het internetverkeer van en naar aangevallen websites blokkeren en bedrijven volledig lamleggen. Met 346 van zulke aanvallen is het aantal in het vierde kwartaal van 2013 met bijna een kwart (23 procent) toegenomen ten opzichte van een kwartaal eerder. 38 ervan waren gericht op organisaties in EMEA. In het hele jaar 2013 waren er 1.153 DDoS-aanvallen, een toename van 50 procent ten opzichte van 2012.

Het grootste deel van het waargenomen aanvalsverkeer was afkomstig uit China (43 procent). De VS steeg naar de tweede positie, met 19 procent van het totaal, gevolgd door Canada (10 procent). Indonesië, dat in het tweede kwartaal nog de grootste bron van aanvalsverkeer was, daalde naar een vierde plaats (5,7 procent). Europese landen waren samen verantwoordelijk voor iets meer dan 11 procent van het waargenomen aanvalsverkeer.

De cijfers uit het rapport zijn gebaseerd op gegevens van het Akamai Intelligent Platform, waar wereldwijd bijna 783 miljoen internetgebruikers mee verbonden zijn. (MI)

Partner Content