België tuimelt naar beneden in innovatie-index

© iStock

Zwitserland heeft de meeste innovatieve economie ter wereld, voor Zweden, Nederland, de VS en Groot-Brittannië. Dat blijkt uit de jaarlijkse innovatie-index van de Wereldorganisatie voor Intellectuele Eigendom (WIPO). België zakt uit de top 25.

Ons land staat op plaats 27, waar het in 2016 nog 23ste stond. In 2010 stond België tien plaatsen hoger. Al onze buurlanden scoren beter. De Nederlanders staa op plaats drie, Duitsland op plaats negen en Frankrijk op plaats vijftien.

Voor de samenstelling van de index wordt onder meer gekeken naar het aantal aangemelde patenten, uitgaven voor onderwijs, samenwerking tussen universiteiten en bedrijfsleven of de kwaliteit van wetenschappelijke publicaties.

Te weinig wetenschappelijke diploma’s

De zwakheden van België zijn onder meer het aantal afgestudeerden in wetenschappen, de elektronische participatiegraad, het energieverbruik en de mate waarin vlot krediet wordt verstrekt. België scoort dan weer goed voor onder meer onderwijs, de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling, logistiek en de samenwerking tussen universiteiten en industrie.

Partner Content