België voor Europees Hof gedaagd wegens afhankelijkheid van telecomregulator BIPT

© Sébastien Bertrand (cc)

De Europese Commissie daagt België voor het Hof van Justitie omdat de Belgische wetgeving de onafhankelijkheid van de nationale telecomregulator BIPT niet garandeert. Dat heeft de Commissie meegedeeld.

Volgens de Europese telecomregels moeten nationale regulatoren die bevoegd zijn voor marktregulering en de beslechting van geschillen tussen bedrijven onafhankelijk optreden. Ze mogen bij de toepassing van die regels geen instructies vragen of aanvaarden. Zo moet op de geliberaliseerde markt de eerlijke concurrentie gewaarborgd worden.

In België kan de ministerraad beslissingen van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) onder bepaalde voorwaarden schorsen. Ook moet de meerjarenstrategie van de regulator door de ministerraad goedgekeurd worden.

De Commissie verzocht België in april reeds om de wet aan te passen, maar de toenmalige regering van premier Elio Di Rupo was het niet eens met de interpretatie van de Commissie.

In haar regeerakkoord belooft de nieuwe regering van Charles Michel echter dat de ‘de inhoudelijke, strategische, operationele en financiële onafhankelijkheid van het BIPT versterkt zal worden’. De relatie met de overheid zal in een beheerscontract vastgelegd worden, aldus het akkoord.

‘Het spreekt voor zich dat een regulator in volledige onafhankelijkheid moet kunnen werken. In de feiten opereert de regulator vandaag al onafhankelijk. Maar we moeten dit ook juridisch betonneren zodat hier geen enkele twijfel kan over zijn’, stelt de woordvoerder van vicepremier en minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) in een reactie.

De Croo zal een voorstel doen aan de ministerraad om het wettelijke kader aan te passen ‘zodat elke vorm van inmenging vanuit politieke hoek is uitgesloten’. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content