België vroeg dit jaar al 527 keer gegevens op bij Microsoft

De Belgische autoriteiten hebben in de eerste zes maanden van dit jaar 527 keer aangeklopt bij microsoft voor informatie van gebruikers. Dat lijkt op een stijging ten opzichte van vorig jaar.

De Belgische autoriteiten hebben in de eerste zes maanden van dit jaar 527 keer aangeklopt bij microsoft voor informatie van gebruikers. Dat lijkt op een stijging ten opzichte van vorig jaar.

Dat staat te lezen in Microsofts’s Law Enforcement Requests Report. In totaal gaat het om 500 verzoeken over 784 accounts of personen voor Microsoft-diensten. Daar komen nog eens 27 verzoeken voor 120 gebruikers/accounts van Skype bij. Voor algemene Microsoft-diensten werd er in 81,2 procent van de gevallen accountgegevens overgedragen, voor Skype is dat 81,5 procent. Bij de overige verzoeken werd er geen data gevonden. Inhoud van de communicatie (mails, gesprekken enz…) zijn niet doorgegeven.

Een vergelijking met de eerste helft van vorig jaar is niet mogelijk maar in vergelijking met het hele jaar 2012 lijkt het er op dat er dit jaar meer verzoeken gebeuren. Zo stond de teller vorig jaar op 727 verzoeken over 1140 accounts en 39 verzoeken over 165 accounts voor Skype.

Het rapport van Microsoft is een variant op het transparancy report dat Google al enkele jaren publiceert. De bedrijven willen zo duidelijk communiceren over het aantal verzoeken van overheidswege en hoe vaak de bedrijven hier op ingaan.

Wereldwijd kreeg Microsoft 37.196 verzoeken over 66.539 accounts in de eerste helft van dit jaar. Voor 2012 in zijn geheel waren dit 75.378 verzoeken over 137.424 accounts. De meeste (73 procent van het totaal) verzoeken komen van de VS, Turkije, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

In totaal gaf Microsoft informatie door in 77 procent van de gevallen. In 2,19 procent van de verzoeken werd ook inhoud doorgegeven. In totaal gaat het wel slechts om minder dan 0,01 procent van alle gebruikersaccounts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content