‘België wapent zich tegen cyberaanvallen’

Kerncentrale Doel, Antwerpen © BELGA

België neemt maatregelen tegen cyberaanvallen op ons elektriciteitsnet, havens, kerncentrales, internetverkeer of andere kritieke infrastructuur. Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) laat sensoren plaatsen bij elke kritieke infrastructuur.

Dat zegt de topman van het CCB, Miguel De Bruycker, in De Tijd.

De bedrijven kunnen zo, op basis van specifieke en gevoelige data over de kwaadaardige programma’s die de overheid al kent, aanvallen beter detecteren. Ze moeten belangrijke incidenten melden aan de overheid.

Er komt ook meer personeel. Momenteel treedt de overheid via het Computer Emergency Response Team, dat nog maar een handvol medewerkers telt, alleen op bij incidenten. Vanaf 1 januari gaat het CERT echter op in het CCB, dat 24 cyberspecialisten mag aantrekken om de bedrijven die kritieke infrastructuur uitbaten in ons land, meteen op de hoogte te brengen van nieuwe bedreigingen en nieuwe beveiligingscampagnes.

De wet, die momenteel te weinig focust op de cyberbeveiliging van onze kritieke infrastructuur, wordt nog dit jaar aangepast. Momenteel bekijkt het CCB samen met de nucleaire toezichthouder FANC hoe de cyberbeveiliging in de kerncentrales beter in wettelijke verplichtingen kan worden gegoten.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content