België zakt weg in wereldwijde innovatie-index

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Zwitserland is het land met de meest innoverende economie. Dat blijkt uit de 2011-editie van de ‘Global Innovation Index’ (GII) die de economie van 125 landen over de hele wereld beoordeelt op hun innoverende mogelijkheden en resultaten. België vinden we op nummer 24. Dat is een daling met maar liefst 7 plaatsen vergeleken met vorig jaar. De GII is een initiatief van de Franse businessschool Insead en geniet de steun van onder meer Alcatel-Lucent en de World Intellectual Property Organization (WIPO). Voor de berekening van de index wordt het begrip ‘innovatie’ heel erg breed gedefinieerd en blijft het zeker niet beperkt tot r&d in labo’s. In totaal worden 80 indicatoren in aanmerking genomen.

Zwitserland is het land met de meest innoverende economie. Dat blijkt uit de 2011-editie van de ‘Global Innovation Index’ (GII) die de economie van 125 landen over de hele wereld beoordeelt op hun innoverende mogelijkheden en resultaten. België vinden we op nummer 24. Dat is een daling met maar liefst 7 plaatsen vergeleken met vorig jaar.

De GII is een initiatief van de Franse businessschool Insead en geniet de steun van onder meer Alcatel-Lucent en de World Intellectual Property Organization (WIPO). Voor de berekening van de index wordt het begrip ‘innovatie’ heel erg breed gedefinieerd en blijft het zeker niet beperkt tot r&d in labo’s. In totaal worden 80 indicatoren in aanmerking genomen.

Na het optellen van alle criteria, eindigt Zwitserland helemaal aan kop. Vorig jaar stond het land nog op de vierde plaats. Het land is koploper in heel wat criteria, waaronder it-investeringen, patentaanvragen en goed functionerende onderzoeksinstellingen maar ook in bijvoorbeeld politieke stabiliteit. Het hoeft niemand te verwonderen dat België op dit vlak bedroevend laag scoort. Dat ons land zo mogelijk nog slechter scoort wat betreft de belastingtarieven (plaats 110 van de 125 landen!) is ook niet meteen een verrassing. Ook voor wetenschappelijke studierichtingen halen we geen goede score met plaats 72. Een ander heikel punt blijkt het groene gedachtegoed te zijn. De ecologische voetafdruk van onze economie is bij de grootste van het pak: nummer 117 in de ranking om precies te zijn.

Van onze buurlanden doet Nederland het opmerkelijk goed. Onze noorderburen prijken op de negende plaats in de ranking, voor het Verenigd Koninkrijk dat de top-10 sluit. Frankrijk vinden we niet veel hoger dan België (plaats 22) terwijl Duitsland genoegen moet nemen met de twaalfde plaats.

De top-10 wordt gedomineerd door Europa – vertegenwoordigd door zes landen – maar twee Aziatische economieën staan ook erg hoog. In de hoogste regionen vinden we – onder Zwitserland dus – Zweden, Singapore (dat van plaats 7 naar de derde stek springt), Hong Kong, Finland, Denemarken, de Verenigde Staten en Canada. Een van de meest uitgesproken dalers is Griekenland dat van de 46ste naar de 63ste plaats tuimelt. Hekkensluiter dit jaar is Algerije.

Het volledige rapport vindt u hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content