Cyberaanval op gemeente Herselt via externe softwareleverancier (update)

© Getty Images

De gemeentelijke server van Herselt is getroffen door een cyberaanval die voor grote hinder zorgt bij de dienstverlening.

De aanval gebeurde woensdag. Volgens het gemeentebestuur ligt de oorzaak bij een externe softwareleverancier. ‘Samen met externe experts doet de gemeente er alles aan om te onderzoeken welke gegevens eventueel zijn gekopieerd’, klinkt het. De inloggegevens van een van de externe softwareleveranciers van de gemeente zou gelekt zijn, waardoor aanvallers op de servers konden binnenbreken.

De cyberaanval heeft tot gevolg dat de gemeentelijke diensten in VTC de Mixx, de bibliotheek, het gemeentehuis én het OCMW voorlopig gesloten zijn. Er wordt gekeken naar uitwijkmogelijkheden naar andere locaties voor de meest essentiële diensten, indien de hinder ook volgende week nog zou aanhouden. De sport- en vergaderfaciliteiten in het vrijetijdscentrum blijven wel geopend.
De gemeente is intussen telefonisch bereikbaar op 014 53 90 00 (gemeente) en 014 54 89 91 (OCMW).

Update: op dinsdagmiddag meldt de gemeente Herselt dat alle informaticasystemen nog niet zijn hersteld. Enkele diensten, zoals Burgerzaken, de Bouwdienst en de bibliotheek werken wel terug.

Bij de aanval zouden ook enkele persoonsgegevens zijn gekopieerd. De gemeente zegt de slachtoffers hiervan op de hoogte te brengen.

Update 12/04: op woensdagmiddag lijken alle diensten terug operationeel.

Lees meer over:

Partner Content