Google heeft vergunning op zak voor toekomstig datacenter in Farciennes

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Het Waals Geweest heeft een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd aan het Amerikaanse technologiebedrijf Google voor de bouw van een nieuw datacenter in de Henegouwse gemeente Farciennes.

Raphael Stokis, gedelegeerd ambtenaar van het Waals Gewest, zegt dat de voorwaarden die aan de vergunning gekoppeld zijn, kunnen resulteren in een ‘groen datacenter’. Die voorwaarden hebben betrekking op een resem milieu-, mobiliteits- en landschapskwesties. Zo moet de techgigant er onder andere voor zorgen – door bijvoorbeeld massaal zonnepanelen te installeren – dat 90 procent van de energie die op de site wordt verbruikt tegen 2025 koolstofvrij is en tegen 2030 moet dat zelfs 95 procent zijn.

Daarnaast moet Google op termijn voor zijn datacentra ook kiezen voor een duurzamer koelingsysteem. Op de site in Farciennes, de armste gemeente van Wallonië, moeten uiteindelijk drie datacenters van Google komen, goed voor op korte termijn zo’n 400 rechtstreekse en evenveel onrechtstreekse jobs. Het bedrijf beschikt sinds 2010 ook al over een datacenter in Saint-Ghislain, eveneens in Henegouwen. In de activiteiten daar werd al bijna 3 miljard euro geïnvesteerd. Er werken ruim 400 mensen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content