Baloise schenkt 200 laptops en 900 schermen aan Digital for Youth

Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Verzekeraar Baloise schenkt ettelijke honderden notebooks en schermen aan Digital for Youth (DFY), een organisatie die zich inzet om digitale uitsluiting bij kinderen en jongeren in België te verminderen.

De schenking is het resultaat van de recente vervanging van ICT-hardware bij Baloise, waarbij de nog bruikbare apparatuur een nieuw leven krijgt. Digital for Youth, opgericht in 2019 door DNS Belgium en Close the Gap, refurbisht afgeschreven ICT-materiaal en geeft het vervolgens aan degenen die de apparatuur het hardst nodig hebben. De organisatie streeft naar een toekomst waarin alle Belgische kinderen en jongeren veilig en gemakkelijk toegang hebben tot ICT-apparatuur.

Tijdbom van ongelijkheid

In april werden de eerste laptops bij Baloise opgehaald. DFY zal de toestellen opknappen en toewijzen aan geselecteerde sociale organisaties en scholen. De initiatiefnemers omschrijven de digitale kloof onder jongeren als een ‘tikkende tijdbom van ongelijkheid’ en verwijzen daarbij naar de Barometer Digitale Inclusie van UC Louvain, VUB, Statbel en de Koning Boudewijnstichting: ‘Hoewel het percentage jongeren zonder smartphone-internettoegang in twee jaar tijd halveerde (van 30 procent in 2019 naar twaalf procent in 2021), blijft er een significante kloof tussen jongeren met verschillende opleidingsniveaus’.

En die kloof heeft brede gevolgen, zo klinkt het: belemmerde educatieve kansen, sociale isolatie, beperkte sociale en professionele ontwikkeling. De kloof vergroot ook de ongelijkheid in informatietoegang, wat jongeren hindert in het nemen van geïnformeerde beslissingen over gezondheid, politiek en wereldgebeurtenissen, maar ook in dagelijkse toepassingen, zoals online bankieren.

Ecologische voordelen

Digital for Youth bestrijdt deze ongelijkheid door afgeschreven apparatuur nieuw leven in te blazen voor jongeren zonder toegang tot technologie. De organisatie leverde intussen ruim 23.000 laptops aan meer dan 250 Belgische sociale organisaties en scholen. Naast het verkleinen van de digitale kloof, levert dit ook ecologische voordelen op, zoals het verminderen van CO2-uitstoot door e-waste recycling.

Hans De Backer van DFY benadrukt dat de geschonken computers honderden jongeren zullen helpen om onze steeds meer digitaliserende samenleving bij te benen. ‘Als elk bedrijf in België een vergelijkbare hoeveelheid apparatuur zou doneren, zouden we de digitale uitsluiting van kwetsbare jongeren drastisch kunnen verminderen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content