In vijf jaar tijd tien keer meer mobiele betalingen met Bancontact en Payconiq

© Payconiq/Bancontact
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Het aantal mobiele betalingen met Payconiq en Bancontact is in vijf jaar tijd vertienvoudigd. In 2023 was er een stijging van 34 procent, naar in totaal 368 miljoen transacties via de smartphone. Vooral in fysieke winkels is mobiel betalen sterk in opkomst.

De mobiele betaaloplossingen van Bancontact en Payconiq zijn in hun vijfjarige bestaan stevig ingeburgerd. Vorig jaar gebruikten ongeveer twee miljoen Belgen de Payconiq by Bancontact-app om een mobiele betaling uit te voeren. ‘Voeg daar de landgenoten aan toe die een bankapp gebruikten die Bancontact en/of Payconiq integreert, dan kunnen we ongetwijfeld over meerdere bijkomende miljoenen Belgen spreken’, klinkt het donderdag in een persbericht van het bedrijf.

Vrienden terugbetalen

De sterkste stijger is mobiel betalen in de winkel. In 2023 betaalden we daar 41 miljoen keer met onze smartphone via Payconiq of Bancontact, een groei van 133 procent in één jaar tijd. Het aandeel mobiele betalingen in de winkel met Payconiq of Bancontact steeg daarmee naar elf procent van alle mobiele betalingen. Een jaar eerder was dat nog maar zes procent.

Ook online is de smartphone erg in trek om af te rekenen. Vorig jaar betaalde de Belg 266 miljoen keer online met een mobiele oplossing van Payconiq of Bancontact. Een kwart meer dan in 2022, en zelfs tien keer zoveel als vijf jaar geleden (26 miljoen transacties in 2018).

Vrienden terugbetalen met de smartphone scoort qua groeipercentage nog beter. In 2023 grepen we 35 procent vaker dan in 2022 naar onze smartphone om met Payconiq of Bancontact af te rekenen, wat neerkomt op 61 miljoen transacties tussen vrienden.

Doorbraak door corona

Het aantal mobiele betalingen zit dus stevig in de lift. Toch vormen de klassieke kaartbetalingen nog altijd het gros van de transacties bij Bancontact Payconiq Company. Meer dan twee miljard keer haalden de Belgen in 2023 hun Bancontact-kaart boven om te betalen of geld mee af te halen. In totaal voerden we vorig jaar zo’n 2,4 miljard keer een betaling uit met Bancontact of Payconiq (kaartbetalingen, mobiele betalingen en geldafhalingen samen).

Op gebied van klassieke Bancontact-kaartbetalingen zet de contactloze trend zich onverminderd verder. Vandaag verloopt al 66,5 procent van alle kaartbetalingen met Bancontact contactloos. Vijf jaar geleden, in december 2018, bedroeg dit aandeel nog maar vier procent. De coronacrisis leidde dan ook tot de grote doorbraak van contactloos betalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content