KU leuven kan misdaad reconstrueren aan de hand van bloedsporen

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

De KU Leuven heeft met HemoVision een nieuw hulpmiddel ontwikkeld dat zeer snel op basis van foto’s van bloedsporen in de kamer kan bepalen hoe een schietpartij is gebeurd.

Een misdaadscène reconstrueren op basis van bloedspatten tegen de muur is niet nieuw, maar het proces is tijdrovend. Daar wou de KU Leuven een oplossing voor vinden. HemoVision kan dat met slimme algoritmes op een kwartier tijd doen.

Om de tool te gebruiken moeten enkele foto’s van de omgeving geüpload worden. HemoVision maakt op basis daarvan een 3D-visualisatie die aangeeft hoe een slachtoffer werd neergeschoten. Die details kunnen nuttig zijn om hypotheses over de misdaad te bevestigen of uit te sluiten.

© KU Leuven

‘Het voordeel van HemoVision is dat de tool niet alleen snel maar ook heel nauwkeurig werkt. Dat bespaart rechercheurs enorm veel tijd en moeite’, zegt Ruben Moermans. Hij is samen met Philip Joris de medeoprichter van de spin-off die HemoVision nu verder zal ontwikkelen en naar de markt brengt.

Internationaal

Het algoritme werd al getest bij de Federale Gerechtelijke Politie. ‘We zijn blij dat we konden meewerken aan de ontwikkeling van HemoVision. Het zal een aanwinst zijn voor de Belgische en internationale politie, maar ook voor de samenleving in haar geheel. De software zal de hele gerechtelijke keten veel tijd besparen. Bovendien is HemoVision zeer visueel en maakt het eenvoudiger om de feiten te begrijpen’, vertelt Sabien Gauquie, directeur van de Directie Technische en Wetenschappelijke Politie (DJT).

Het is de ambitie om HemoVision ook buiten België aan de man te brengen. De spin-off krijgt daarvoor ook 50.000 euro starterssteun van VLAIO, samen met financiële steun en advies van de KU Leuven zelf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content