
ANPR-camerasysteem blijkt ‘overbelast en instabiel’
Al bijna twee jaar kunnen geen nieuwe politiezones aansluiten op het ANPR-camerasysteem. De oorzaak is een overbelast en instabiel softwareplatform.
Al sinds mei 2023 kunnen geen nieuwe politiezones aansluiten op de nationale databank van ANPR-camera’s, de camera’s met nummerplaatherkenning. Het platform werd in 2018 opgezet, maar is geleidelijk aan overbelast en instabiel geraakt. ‘Een systeem dat essentieel is in de strijd tegen georganiseerde misdaad werkt niet naar behoren’, zegt Kamerlid Matti Vandemaele (Groen).
Geen extra camera’s meer om te vermijden dat hele systeem crasht
Vandemaele stelde een parlementaire vraag aan minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin (MR) over de kwestie. Uit het antwoord blijkt dat inmiddels zeventig politiezones camera’s hebben die aangesloten zijn op het platform. Maar het systeem is dus geleidelijk aan ‘overbelast’ geraakt, zowel qua toegangsaanvragen als beeldopslag, waardoor het ‘instabiel’ is geworden. ‘Om het risico van een volledige stopzetting te voorkomen, werd besloten om vanaf mei 2023 geen extra camera’s meer te accepteren’, aldus Quintin.
Platform ligt soms uren plat
Uit een eerder parlementair antwoord blijkt dat het platform, door de technische problemen, de afgelopen jaren in zijn geheel gemiddeld vijftien dagen niet beschikbaar was. Bij storing (of een update) worden geregistreerde beelden niet naar het nationale platform gestuurd voor de duur van de onbeschikbaarheid. De beelden worden dan opgenomen in een tijdelijk geheugen en later doorgestuurd.
Kamerlid Vandemaele klaagt het probleem aan in een persbericht. Het Kamerlid stelt vast dat in het verleden werd vooropgesteld dat het systeem in het eerste kwartaal van 2025 weer volledig operationeel zou zijn, maar van die timing is nu geen sprake meer. De minister zegt wel dat de federale politie momenteel het platform aan het verbeteren is en dat dat voor hem de komende twee jaar ‘een essentiële doelstelling’ blijft. Vandemaele roept Quintin op om het ‘probleem prioritair aan te pakken’.
Vlaamse privacywaakhond: lokale besturen grijpen te makkelijk naar slimme ANPR-camera’s
Sommige politiezones ontwikkelen eigen systemen
Politiezones, zoals die van Antwerpen, hebben intussen eigen parallelle systemen ontwikkeld. Maar daarop heeft de federale politie geen zicht, zo blijkt ook. Vandemaele hekelt dat zo een ‘gefragmenteerd landschap dat de samenwerking tussen politiezones bemoeilijkt’ is ontstaan. Volgens het Kamerlid profiteren sommige zones ook van het commercialiseren van hun eigen systeem. ‘We zien een perverse situatie ontstaan waarbij de overheid eerst faalt in het aanbieden van een werkend systeem, waarna andere overheidsdiensten deze lacune commercieel invullen ten koste van de belastingbetaler.’
Dat het probleem urgent is, bevestigt voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie Nicholas Paelinck aan VRT. ‘Doordat de databank zo instabiel is, moeten we regelmatig afkoppelen. Ook blijven er beelden langer dan een jaar opgeslagen op de databank, wat leidt tot overbelasting en wat bovendien niet in lijn ligt met de regel dat de beelden maar een jaar bewaard mogen blijven’, zegt Paelinck.