Belgisch bedrijf activeert onbemand luchtverkeer in Malawi

© belga

Het Antwerpse softwarebedrijf Unifly heeft een eerste systeem voor het beheer van onbemand luchtverkeer in Afrika geactiveerd. De samenwerking met het VN-kinderfonds Unicef moet op termijn dronevluchten voor humanitaire doeleinden ondersteunen.

Unifly, dat in maart werd verkozen als scale-up van het jaar, gooit wereldwijd hoge ogen met haar drone-platform. Nu heeft het softwarebedrijf voor het eerst haar Unmanned Traffic Management system of UTM uitgetest in Afrika.

De test met het systeem dat het onbemande verkeer moet beheren, vond plaats in de Humanitaire Drone Testing Corridor. Op deze plek nabij de vlieghaven in Centraal Malawi, kunnen de particuliere sector, universiteiten en andere partners onderzoeken en testen hoe drones best worden ingezet om het leven van de plaatselijke gemeenschappen te verbeteren.

Marc Coen van Unifly was ter plaatse en zette het UTM-systeem op. “Het doel van het testcentrum is tweeledig. Enerzijds is het de bedoeling om bedrijven in staat te stellen dronetoepassingen uit te testen in de zware Afrikaanse omstandigheden. Anderzijds is het een kenniscentrum om dronetechnologie bereikbaar te maken voor lokale ingenieurs”, zegt Coen.

“Bij de eerste tests brachten drones bloedstalen over van de lokale gemeenschap naar een medisch centrum een eind verderop. De omstandigheden van de test waren moeilijk, elektriciteit en internet vielen regelmatig uit”, zegt Coen in zijn videodagboek.

Unifly zette het UTM-systeem op voor veilige visualisatie en beheer van het droneverkeer. Partner uAvionix verzorgde de tracker om de vlucht buiten het gezichtsveld mogelijk te maken en medewerkers van universiteit Virginia Tech leerden plaatselijke studenten hoe ze drones kunnen bouwen en onderhouden.

“Ondanks de moeilijke omstandigheden was de autonome vlucht een succes. Dit verhaal krijgt zeker een vervolg, binnenkort testen we verder en we nemen de ervaring die we hebben opgedaan zeker mee”, concludeert Coen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content