Belgisch digitaal krantenplatform van start

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Gopress, de digitale ‘kranten- en magazinekiosk’ van de Belgische uitgevers, wordt vandaag boven de doopvont gehouden. Via Gopress kan je kranten en tijdschriften lezen op je smartphone en je tablet. Vanaf vandaag kan je 38 Belgische en Nederlandse kranten en tijdschriften (waaronder ook Data News) kopen, lezen en delen op zowel iPhone, iPad als Android-apparaten. Gopress is geen native app, en is dus niet gebonden aan een bepaald toestel of besturingssysteem. Omdat de applicatie ontwikkeld werd in HTML5, is ze vrij raadpleegbaar via de browsers van smartphones en tablets. Voor gebruikers volstaat het met een mobiel toestel naar www.gopress.be te surfen en de toepassing desgewenst toe te voegen aan hun beginscherm.

Gopress, de digitale ‘kranten- en magazinekiosk’ van de Belgische uitgevers, wordt vandaag boven de doopvont gehouden. Via Gopress kan je kranten en tijdschriften lezen op je smartphone, tablet, laptop en pc. Vanaf vandaag kan je 38 Belgische en Nederlandse kranten en tijdschriften (waaronder ook Data News) kopen, lezen en delen op zowel iPhone, iPad als Android-apparaten. Gopress is geen native app, en is dus niet gebonden aan een bepaald toestel of besturingssysteem.

Omdat de applicatie ontwikkeld werd in HTML5 en op basis van responsive design, is ze vrij raadpleegbaar via de browsers van smartphones en tablets. Voor gebruikers volstaat het met een mobiel toestel naar www.gopress.be te surfen en de toepassing desgewenst toe te voegen aan het beginscherm.

De Belgische uitgevers vermijden zo dat ze moeten betalen aan bedrijven zoals Apple, die een deel van de koek opeisen wanneer er met native apps in een applicatiewinkel wordt gewerkt.

Wie een krant koopt via Gopress, kan ze later trouwens terug opvragen op eender welk ander toestel. Ook betalen zou vlot moeten gaan. Dat kan via sms, telefoon, e-banking of kredietkaart. Registreren kan via Facebook, Twitter, LinkedIn of mail.

Tenslotte werken ook Vlaamse scholieren vanaf dit najaar met Gopress, zowel in de klas als thuis. Hiermee krijgt het langlopend media-educatief project Kranten in de Klas een digitaal luik. Leerlingen en leerkrachten hebben via de applicatie vrij toegang tot de zeven Vlaamse kranten.

Gopress werd in maart dit jaar gelanceerd en is een gezamenlijk project van de Belgische uitgevers Concentra, Corelio, De Vlijt, Editions de l’Avenir, IPM, Mediafin, de Persgroep, Rossel en Roularta Media Group.

Probleem

Overigens gaat het platform van start op een valse noot. Door technische problemen kunnen er vandaag enkel kranten van gisteren gekocht worden. Communicatiemanager Katrien Kiekens laat weten dat ze de problemen aan het oplossen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content