Belgisch internet bij de besten van Europa
Het percentage internetverbindingen met een zeer hoge snelheid ligt ver boven het Europese gemiddelde. De prijs roaming is dan weer lager dan in de rest van de unie.
Het percentage internetverbindingen met een zeer hoge snelheid ligt ver boven het Europese gemiddelde. De prijs roaming is dan weer lager dan in de rest van de unie.
Wie in België een vaste breedbandverbinding neemt krijgt ook echt breedband. 99 procent van alle breedbandlijnen haalt 2 Mbps of hoger. 79 procent haalt 10 Mbps of hoger, 58 procent haalt 30 Mbps of hoger en 12 procent haalt snelheden van 100 Mbps of meer.
Daarmee scoren we ruim boven het Europees gemiddelde. Zo heeft maar 54 procent van de bevolking toegang tot verbindingen van 30 Mbps of hoger. Het doel van Europa is om tegen 2020 iedereen die snelheid te kunnen bieden. Als we naar 100 Mbps kijken dan heeft maar twee procent van de bevolking toegang tot die supersnelle verbindingen.
Digitale doelen
De cijfers worden bekend gemaakt in het kader van een groter rapport dat de digitale doelen voor 2020 bekijkt, samen met de huidige vooruitgang.
Zo heeft virtueel iedereen in Europa vandaag toegang tot breedband internet, hetzij via een vaste lijn of via satelliet. 36 procent van de Europeanen gaat online via een mobiel toestel. Toegang via een mobiele telefoon ligt op 27 procent. Opvallend is de toename van LTE. De algemene dekking is in 2012 verdrievoudigd tot 26 procent.
Online shoppen
Maar er blijven uitdagingen voor de komende zeven jaar. Zo wil Europa dat tenminste de helft van de bevolking online en in verschillende landen koopt. Momenteel koopt 45 procent van de Europese bevolking online, maar slechts 11 procent doet dat buiten de eigen landsgrenzen. Bovendien ligt de groei vooral in landen waar al veel aan e-commerce werd gedaan zoals Oostenrijk, Luxemburg en Ierland.
Ook zou een derde van de kmo’s online moeten verkopen. Hier staat ons land op de vijfde plaats met iets meer dan 20 procent, na Zweden, Denemarken, Tsjechië en Ierland. Roaming mag op termijn binnen Europa niet meer kost dan een nationaal gesprek, al zorgt de Europese Commissie daar momenteel zelf voor door elk jaar de roamingtarieven omlaag te halen.
On- of offline?
De resultaten op Europees niveau zijn wisselend. Zo gebruikt 87 procent van de bedrijven eGovernment. Bij burgers is dit 44 procent. Anderzijds heeft de helft van de Europese bevolking weinig of geen computerkennis. Wel zijn er steeds meer mensen die het internet hebben gebruikt en gebruikt 70 procent van de Europeanen regelmatig het internet.
In totaal blijven er nog 100 miljoen mensen, zo’n 22 procent van de bevolking, offline. De redenen lopen uiteen van te duur, te weinig interesse of te weinig kennis.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier