‘Belgisch internet vijf keer sneller geworden in één jaar tijd’

. © Thinkstock

Volgens Cisco is het vast internet op één jaar tijd vijf keer sneller geworden. Al lijkt het er op dat we vooral snellere abonnementen nemen.

We doen het goed in België. Mobiel internet is met een gemiddelde downloadsnelheid van 14 Mbs en een uploadsnelheid van 5 Mbps bij de snelsten ter wereld. In andere regio’s ligt het gemiddelde op 6,3 mbps (down) en 2,6 Mbps (up).

Voor vast internet ligt de downloadsnelheid op 24 Mbps terwijl data verzenden gemiddeld aan 3,5 Mbps kan. HIer liggen de wereldwijde gemiddeldes op respectievelijk 17,3 Mbps en 8,8 Mbps. Maar opmerkelijker is dat de snelheid maar liefst 417 procent hoger ligt dan bij de metingen van vorig jaar.

Hoe dat precies komt zegt Cisco niet. Ook de precieze meetmethode blijft vaag. het bedrijf verzamelde wereldwijd 150 miljoen records via zijn eigen app en andere bronnen zoals de VN, Ovum, Ookla (Speedtest.net) en telecomspelers. maar hoe die gegevens zijn verzameld is onduidelijk. Wel weten we dat in het geval van Speedtest.net dat gebruikers er zelf hun verbinding kunnen testen via een website.

Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat de maximumsnelheid in België op één jaar tijd vervijfvoudigde. Wel kan dat komen omdat meer gebruikers een sneller internetabonnement nemen, of dat grote providers populaire abonnementen een fikse upgrade geven.

IPv6

Ook voor IPv6 doet ons land het goed. Wereldwijd loopt slechts 4,54 procent van het internetverkeer over IPv6, in België ligt dat op 29 procent. Hiermee doen we het ook beter dan Duitsland (12%) en de VS (10%).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content