Belgisch internetknooppunt BNIX neemt nieuw platform in gebruik
Het netwerk van het Belgisch internetknooppunt BNIX is helemaal vernieuwd. Sinds deze maand kan viermaal meer internetverkeer afgehandeld worden en ligt de snelheid vijf keer hoger dan voordien.
Het netwerk van het Belgisch internetknooppunt BNIX is helemaal vernieuwd. Sinds deze maand kan viermaal meer internetverkeer afgehandeld worden en ligt de snelheid vijf keer hoger dan voordien. Belnet dat instaat voor het knooppunt, wil met de ingreep anticiperen op de verwachte toename van het internetgebruik. BNIX slikt elk jaar dubbel zoveel internetverkeer. “Vandaag gaat het bij pieken tot 25 Gigabit/s. Dat zal dit jaar nog toenemen tot 50 Gigabit/s,” voorspelde Belnet-directeur Pierre Bruyère begin dit jaar nog.
Het vernieuwde netwerk werd de afgelopen maanden uitvoerig getest en intussen zijn ook de 43 klanten gemigreerd naar het nieuwe performantere netwerk. Die klanten zijn in de eerste plaats de internetdienstenleveranciers, maar ook mediabedrijven als de VRT en banken zoals Dexia. Binnen drie jaar denkt BNIX het klantenbestand te kunnen verdubbelen. De switchen zijn gevestigd in de datacenters van Level3 in Evere en Interxion in Zaventem. Bedrijven van wie de computerinfrastructuur in het datacenter van LCL in Diegem gehuisvest is, kunnen voortaan ook vanuit Diegem op BNIX aansluiten.
Britse leverancier
Vorig jaar koos BNIX verrassend voor de Britse distributeur Zycko die de nieuwe Force10-switchen mocht leveren; een contract van bijna 500.000 euro. Zycko telt in de Benelux zes mensen, waarvan één vertegenwoordiger in ons land. Grote verliezer was toen Cisco dat het vorige platform leverde via Belgacom Telindus. De Force10-switchen hebben een capaciteit van 3,5 terabit per seconde, verbruiken 45 procent minder stroom en hebben 53 procent minder koeling nodig.
BNIX is op het vlak van dataverkeer overigens eerder een dwerg en staat slechts op de 24ste plaats in Europa. De belangrijkste internet exchange staat in Amsterdam. De AMS-IX haalt gemiddeld 560 Gbit/s. Daarmee gaat Nederland Frankfurt en Londen vooraf.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier