Belgische bedrijven dumpen klassieke gsm

. © Pieterjan Van Leemputten

Terwijl iOS en Android de mobiele zakelijke markt domineren, vliegt de klassieke gsm buiten bij de meeste Belgische bedrijven.

Vandaag gebruikt 60 procent van de bedrijven laptops, 52% gebruikt smartphones, 18 procent gebruikt tablets en de klassieke desktop haalt nog zo’n dertig procent. Zoals verwacht stijgen laptops, smartphones en tablets en daalt het aandeel van de desktopcomputer. Het aandeel van thin clients ligt op 11 procent.

Maar de grote daler lijkt de klassieke gsm. Eind 2013 nog terug te vinden in 23 procent van de bedrijven, eind 2014 is dat nog 17 procent. Volgend jaar zal dat naar verwachting nog zakken tot 13 procent. “De klassieke gsm wordt eigenlijk niet meer vervangen in Belgische bedrijven,” zegt Daniëlle Jacobs, voorzitster van telecomvereniging Beltug.

Beltug, dat het onderzoek eind 2014 uitvoerde bij 252 Belgische kmo’s en grote bedrijven, stelde in zijn marktonderzoek ook vast dat 33 procent van de bedrijven toelaat dat werknemers zelf software installeren op hun pc. Ook merkt het dat de BYOD-trend (bring your own device) blijft stijgen. Vandaag staat 18 procent van de bedrijven privétablets toe op de werkvloer. Voor smartphones is dat 24 procent.

iOS Vs. Android Vs. Windows Phone Vs. BlackBerry

Interessant is hoe de marktaandelen van de mobiele besturingssystemen verschuiven. Voor smartphones groeien iOS (30%) en Android (29%) dichter naar elkaar toe. Vorig jaar zaten beiden op respectievelijk 24 en 22 procent.

Windows Phone doet het ook goed en weet van 13 naar 14 procent marktaandeel te springen. Dit ten koste van BlackBerry. Tussen december 2013 en december 2014 zag de Canadese smartphonemaker zijn belang onder Belgische bedrijven halveren van 14 naar 7 procent.

Voor tablets ligt het iets anders. Hier verovert de iPad 28 procent van de bedrijven waar Android bij 16 procent opduikt. Windows haalt hier een marktaandeel van 7 procent en BlackBerry. Opmerkelijk, ook BlackBerry tablets duiken op in twee procent van de Belgische bedrijven.

Ook leren we uit de rondvraag dat 48 procent vandaag mobile device management (MDM) gebruikt en 21 procent dit ‘later’ of ‘binnen het jaar’ wil uitrollen. Ook heeft 29 procent al M2M (Machine-to-machine) toepassingen.

E-mail

Beltug polste ook naar e-mailgebruik en daar ontdekken we dat Microsoft dominant blijft. 72 procent van de bedrijven gebruikt nog steeds Microsoft Exchange. 23 procent doet het met Office 365. Google Apps bereikt 8 procent van de bedrijven waar Lotus Notes 6 procent van de bedrijven kan overtuigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content