Belgische boete voor Google

© Reuters

Het federaal parket stuurt Google een schikking van 150.000 euro.

Het federaal parket stuurt Google een schikking van 150.000 euro.

Google heeft in ons land de wet op elektronische communicatie overtreden doordat het met zijn Street View-auto’s online data van Belgen onderschepte. Het federaal parket startte enkele maanden geleden op aangeven van de Privacycommissie een onderzoek en stuurt de zoekgigant nu een minnelijke schikking van 150.000 euro. Dat schrijven de Corelio-kranten. Betaalt Google niet binnen de drie maanden, dan komt het effectief tot een rechtszaak en kan de boete oplopen tot ruim een kwart miljoen euro.

De Street View-auto’s maakten tussen 2008 en 2010 in België foto’s en opnames voor de kaartendienst van Google. De voertuigen beschikten ook over apparatuur om te scannen op draadloze netwerken. Als die netwerken niet beveiligd waren, bewaarde Google bovendien de gegevens die erlangs werden verstuurd. Er werden ook paswoorden en flarden van e-mails opgevangen.

Google liep in verschillende buurlanden al een veroordeling op voor dergelijke praktijken. Het bedrijf gaf meermaals toe dat het “onvrijwillig” gegevens opsloeg.

Bron: Belga

Update:

Google reageert dat het de schikking momenteel bestudeert. “We hebben van het Belgisch federaal parket een aanbod ontvangen tot een minnelijke schikking, en zijn deze op dit moment zorgvuldig aan het bestuderen”, luidt het in een korte mededeling van het bedrijf. Wanneer er uitsluitsel zal komen, is nog niet duidelijk. Google benadrukt in de mededeling ook dat het de feiten betreurt. “Zoals wij eerder hebben aangegeven, spijt het ons enorm dat wij onopzettelijk inhoudelijke communicatiegegevens van niet-beveiligde wifi-netwerken hebben verzameld. Zodra we beseften dat dit het geval was, hebben wij onze Street View-auto’s op laten houden met het verzamelen van alle wifi-data, en direct de relevante autoriteiten op de hoogte gesteld.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content