Belgische breedbandpenetratie boert achteruit
Eind maart stond België nog maar op de negende plaats op het gebied van breedbandpenetratie in de EU.
Eind maart stond België nog maar op de negende plaats op het gebied van breedbandpenetratie in de EU.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van ECTA, de Europese belangenvereniging van de kleine en alternatieve telecomoperatoren. Een half jaar eerder prijkte ons land nog op de zesde plaats.België werd voorbijgestoken door Frankrijk, Duitsland en Luxemburg, zodat ons land nu slechter scoort dan al zijn buurlanden. Met een breedbandpenetratie van 25,4 procent zit België wel nog boven het EU-gemiddelde, maar ons lande kende ook een erg beperkte breedbandgroei.
“De resultaten tonen aan dat waar de competitieve en kleinere providers nieuwe diensten en hoge breedbandsnelheden in de markt zetten, de breedbandpenetratie flink blijft groeien”, aldus topman Innocenzo Genna van ECTA. “In de landen waar dat niet het geval is, stagneert de penetratiegraad.”
Voor de consument is het niet eenvoudig om zo maar over te stappen naar een snellere operator. “Eerst moeten de regulatoren er immers voor zorgen dat de breedbandlijnen door verschillende aanbieders gebruikt kunnen worden, en niet alleen door de traditionele eigenaars van de lijnen”, klinkt het.
Volgens Genna knelt daar nog steeds het schoentje. “Heel wat consumenten zijn beperkt in hun keuze en gebruiken trage verbindingen, omdat plaatselijke politici het niet nodig vinden om kleine spelers toegang te verschaffen tot de supersnelle glasvezelverbindingen van de historische operatoren.”
Gisteren nog liet ETNO een heel ander geluid horen. De belangenvereniging van de historische operatoren (zoals Belgacom) opperde naar aanleiding van het publieke debat over het nieuwe regelgevend kader dat de EU wil toepassen voor telecomoperatoren, dat Europa geen verdere onzekerheid moet brengen in het wereldje, en dat ook andere dan de ‘oude krokodillen’ moeten aangemoedigd worden om te investeren in next-generation networks.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier