Belgische Cardiologische Liga lanceert app om defibrillatoren te lokaliseren

© Thinkstock

De Belgische Cardiologische Liga heeft de ReaApp gelanceerd. Die laat gebruikers de dichtstbijzijnde automatische externe defibrillator (AED) lokaliseren en moet de kennis van iedereen op het vlak van eerste hulp verbeteren.

De gratis geolocatie-app ReaApp is bedoeld om mensen te stimuleren in te grijpen als ze zien dat iemand een hartaanval krijgt, meldt de Belgische Cardiologische Liga. De applicatie zal vanaf 4 april zowel beschikbaar zijn voor de iPhone als voor Android-smartphones.

De Belgische Cardiologische Liga stelde de app voor tijdens de HartRidders-ceremonie. Daarbij brengt de Liga mensen samen die ofwel iemand gered hebben van een hartstilstand, ofwel zelf gered werden.

10.000 hartaanvallen per jaar in België

In België krijgen jaarlijks tienduizend mensen een hartaanval op straat, op het werk of thuis. Dat zijn er dertig per dag. Uit een enquête in 2011 van professor Christophe Scavée (Cliniques universitaires Saint-Luc) bleek dat 47 procent van de mensen zich desondanks niet in staat acht in te grijpen bij een hartaanval.

Een kwart van de bevolking zou zich niet op zijn gemak voelen om een AED te gebruiken. Sinds 2007 laat de wet wel iedereen toe een defibrillator te gebruiken. (Belga/MI)

Partner Content