Belgische Creative Commons krijgt doorstart

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Na een periode van inactiviteit in ons land zal de werking van non-profitorganisatie Creative Commons Belgium binnenkort een doorstart krijgen.

Na een periode van inactiviteit in ons land zal de werking van non-profitorganisatie Creative Commons Belgium binnenkort een doorstart krijgen.

Creative Commons (CC) vond 10 jaar geleden zijn oorsprong in de Verenigde Staten, als project ter bevordering van ‘open inhoud’. Het doel is vooral om auteursrechtelijke licenties te ontwikkelen en ondersteunen waarmee auteurs hun rechten flexibel kunnen beheren volgens hun eigen noden en wensen. Het concept van CC en de bijhorende licenties worden inmiddels over heel de internetwereld erkend en gebruikt door grote internationale digitale platformen als Wikipedia, Youtube, Flickr, Vimeo, Soundcloud en talloze anderen.

België was in 2004 het zevende land in de Europese Unie waar de Creative Commons-licenties werden omgezet naar het nationaal recht, toen onder leiding van het Centre De Recherche Information, Droit et Societé (CRIDS) van de Universiteit van Namen in samenwerking met het Centrum voor Intellectuele Rechten (CIR) van de KU Leuven. De Belgische CC-poot werd echter in 2010 op een laag pitje gezet.

Nu hebben de Open Knowledge Foundation Belgium (OKFN) en Creative Commons Belgium – twee organisaties met vergelijkbare doelstellingen rond open kennis – de handen in elkaar geslagen. Creative Commons Belgium neemt op die manier dit jaar een doorstart, binnen de schoot van OKFN. De organisatie wordt geleid door Yannick H’Madoun (publieke leiding) en Séverine Dusollier (juridische leiding), die het project vóór 2010 ook al trok.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content