Belgische datacentermarkt groeit met tien procent
Het afgelopen jaar steeg het aantal colocatie datacenters in oppervlakte met tien procent. Het stroomverbruik groeit voor het eerst boven de 100 megawatt, al is dat minder dan verwacht.
België blijft een opmerkelijke markt voor datacenters. In de grote hubs zoals Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs (‘FLAP’) is het dringen voor plaats en voldoende stroom. Daarom is ons land volgens sectorvereniging BDIA een interessante alternatieve locatie.
Al gaat het in praktijk vooral over de zeer brede Brusselse regio. Van alle stroom die colocatie datacenters verbruiken gaat 19 procent naar Brussel, 57 procent naar Waals Brabant. De derde in rij is Antwerpen met acht procent en Oost-Vlaanderen met 6 procent. Dat is voor alle duidelijkheid zonder private datacenters van bedrijven, of hyperscalers zoals Google, dat vorig jaar goed was voor een kwart van alle energieverbruik in de sector.
De colocatie datacentermarkt, waar meerdere bedrijven ruimte huren in een groter datacenter, groeit met tien procent. De netto oppervlakte (data floor) groeit van 56.200 m² naar 61.700 m². Kijken we naar de bruto oppervlakte, inclusief kantoorruimte, dan gaat het van 107.700m² naar 117.700m², goed voor 9 procent groei.
Maar hoe hard er wordt gewerkt in een datacenter valt nog het best te meten met het stroomverbruik. Dat stijgt van 93 naar 103 megawatt, of elf procent.
De grootste colocatiespelers in de Belgische markt zijn Digital Realty, LCL en Datacenter United, samen verbruiken zij 72 procent van de energie op de colocatiemarkt. Bij die laatste werd wel al de recente overname van de datacenters van Proximus meegeteld.
Meer groei in 2025
Het rapport van BDIA merkt op dat de markt daarmee onder de verwachtingen van 125 megawatt strandt voor dit jaar. Dat komt omdat de bouw of opstart van sommige datacenters (of uitbreidingen) zijn vertraagd. Zo zijn de datacenters die Microsoft momenteel bouwt nog niet operationeel. De groei in de sector komt dit jaar van het Nexus datacenter dat begin dit jaar opende en vrijwel meteen door Penta Infra werd overgenomen.
Naar volgend jaar toe verwacht BDIA dat de Belgische colocatiemarkt naar 146 megawatt gaat. Dat is ongeveer de helft meer dan vandaag. Het wijst er op dat veel spelers die datacenterinfrastructuur klaar hebben, hun IT load daar nog steeds kunnen uitbreiden.
Zo gebruikt Penta Infra momenteel 1,5 megawatt van de 7,2 megawatt totale capaciteit. Ook KevlinX en EdgeConneX gaan hun capaciteit in de komende maanden uitbreiden waardoor het cijfer sneller zal stijgen dan het afgelopen jaar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier