Belgische ‘digitale vrijwilligers’ schieten Filipijnen te hulp

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Duizenden ‘digitale vrijwilligers’ van over de hele wereld helpen de door tyfoon Haiyan getroffen gebieden op de Filipijnen. Onder hen bevinden zich ook honderden Belgen.

Om de Filipijnse gebieden die door tyfoon Haiyan getroffen zijn bij te staan, schakelt de OCHA – een noodhulporganisatie van de VN – het digitale vrijwilligersnetwerk Digital Humanitarian Network in. Zo steunen wereldwijd duizenden vrijwillige internetgebruikers, waaronder ook honderden Belgen, de Filipijnen via de cloud. Dat schrijft De Morgen.

De ‘digitale vrijwilligers’ stellen onder meer virtuele landkaarten zoals de Humanitarian OpenStreetMap op punt en gaan op zoek naar bruikbare informatie op Facebook en Twitter.

Belgen

Er nemen ook veel Belgen deel aan het vrijwilligersnetwerk. Ons land is bij de top drie van de vrijwilligers die Twitter mee hielpen afschuimen, zegt deelnemer en Antwerpsbrandweercommandant Bert Brugghemans in De Morgen. “Gemiddeld 120 Belgen selecteerden op het hoogtepunt samen 150 tweets per minuut.” Deze informatie werd aangeleverd aan de Belgian First Aid and Support Team B-FAST en gebruikt door de VN, aldus nog Brugghemans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content