Belgische diplomaten mogen niet meer vrij surfen op internet

© iStock

Sinds de aanval van het Snakevirus dat op 10 mei bekend raakte en waardoor het volledige computernetwerk van de FOD Buitenlandse Zaken in quarantaine moest, kunnen de Belgische diplomaten niet meer vrij surfen op internet.

Nadat het Snakevirus had toegeslagen bij Buitenlandse Zaken, konden de Belgische diplomaten hun professionele mails niet meer op hun smartphones of tablets lezen. Die functie is inmiddels hersteld – behalve op oude smartphones -, maar de diplomaten kunnen nog altijd niet vrij op internet surfen zoals ze dat zouden willen. Dat schrijft de krant La Libre Belgique.

Witte lijst

De IT-dienst van het departement hanteert in navolging van Snake een andere tactiek. Terwijl er voorheen gewerkt werd met een zwarte lijst van verboden websites, staan de informatici vandaag enkel websites toe die op een witte lijst staan. De diplomaten kunnen wel vragen om een website toe te voegen aan die lijst.

Buitenlandse Zaken diende een klacht in bij het federaal parket, dat verklaart dat het onderzoekt loopt en dat er ‘niemand aangeklaagd werd’. (Belga)

Partner Content