Belgische Franstalige nieuwsuitgevers in zee met Google

De Franstalige uitgeversvereniging Copiepresse en de auteursverenigingen SAJ en Assucopie hebben woensdag een samenwerking met Google aangekondigd. Die maakt een einde aan hun gerechtelijke geschillen, en is gericht op de ontwikkeling van een economisch model omtrent de nieuwe media. Dat meldt Belga.

De Franstalige uitgeversvereniging Copiepresse en de auteursverenigingen SAJ en Assucopie hebben woensdag een samenwerking met Google aangekondigd. Die maakt een einde aan hun gerechtelijke geschillen, en is gericht op de ontwikkeling van een economisch model betreffende de nieuwe media. Dat meldt Belga.

De partijen waren sinds 2006 betrokken in juridische procedures. De Franstalige dagbladuitgevers startten een rechtszaak tegen Google, omdat die zonder hun toestemming content publiceerde in Google News.

De akkoorden van woensdag maken een einde aan die procedures. “We blijven bij onze standpunten, maar hebben beslist het juridische luik aan de kant te schuiven. We willen op een goede basis herbeginnen, gebaseerd op vertrouwen”, zegt François Le Hodey van Copiepresse, dat de uitgevers vertegenwoordigt.

De aangekondigde samenwerking heeft tot doel “commerciële opportuniteiten te genereren in verband met online content”, luidt het in een gezamenlijke mededeling van de verschillende betrokken partijen.

“De perswereld wordt vandaag geconfronteerd met grote uitdagingen. We moeten nagaan hoe we de zichtbaarheid van de media kunnen vergroten, met name via tablets en smartphones”, zegt Thierry Geerts, de directeur van Google België.

De verschillende partijen zijn overeen gekomen hun respectieve media aan te wenden om hun diensten te promoten. De uitgevers hebben ook de mogelijkheid vrijwillig in Google News te stappen. Volgens de akkoorden zal Google de juridische kosten op zich nemen. De partijen hebben geen enkel ander type financieel akkoord aangekondigd.

(Belga / Michael Ilegems)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content