Belgische gamesmarkt krimpt, maar online games in opmars

© ImageGlobe

De Belgische videospelletjesmarkt heeft vorig jaar 6,3 procent minder omzet gehaald dan in 2012. Het segment van de online games kende wel een omzetstijging van 51,7 procent.

De markt van videospelletjes in België heeft het voorbije jaar een omzet van 213 miljoen euro gehaald. Dat is 6,3 procent minder dan in 2012. Het segment van de online games kende wel een omzetstijging van 51,7 procent. Dat maakte BEA Interactive, de federatie van de uitgevers van games in België, bekend. De federatie vraagt de overheid om het Europese classificatiesysteem voor games PEGI te erkennen en promoten.

In 2013 kochten gamers 4,8 miljoen computer- (-29,2 procent) en consolespelletjes (-12,9 procent), tegenover 5,9 miljoen in 2012. Dat betekende een omzetdaling van bijna 15 procent.

Consolegames worden het meest gekocht (4 miljoen stuks in 2013). Het spelen en de verkoop van online games was dan weer goed voor een stijging van de omzet van 29 miljoen euro naar 44 miljoen euro tussen 2012 en 2013.

PS4 en Xbox One

“De Belgische gamers spelen en kopen steeds meer online via smartphones en tablets, en gamers stelden de aankoop van nieuwe games uit in afwachting van de nieuwe consoles als de PlayStation 4 (sinds 29 november in België verkrijgbaar, red.) en de Xbox One (later dit jaar in België verwacht, red) “, legt BEA Interactive uit.

BEA Interactive merkt nog op dat een steeds breder publiek met games speelt. “In de lijst van bestverkochte games vinden we dan ook games voor een breed publiek, zoals ‘Just Dance’, ‘FIFA’ of ‘Luigi’s Mansions’, maar ook spellen die bedoeld zijn voor een ‘gewaarschuwd’ publiek, zoals ‘Grand Theft Auto V’ of ‘Battlefield 4’.”

PEGI

De federatie wijst op het bestaan van “Pan European Game Information” of PEGI. Dat classificatiesysteem, al op Europees niveau erkend, informeert gamers en ouders over de inhoud van een spel en de leeftijdsgroep waarvoor het bedoeld is. In een memorandum in aanloop naar de verkiezingen van 25 mei, pleit BEA Interactive voor de erkenning en promotie van dat systeem door de bevoegde overheid.

Taxshelter

Voorts stelt de federatie ook voor om de taxshelter in te voeren voor de financiering van nieuwe games en een betere bescherming van het online aanbod van games tegen oneerlijke concurrentie. Die maatregelen “hebben als doel innovatie, ondernemerschap en werkgelegenheid in België te stimuleren”. (Belga/MI)

Partner Content