Belgische ICT-concurrentiekracht slechts in middenmoot

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De technologie-indicatoren in het Global Competitiveness Report 2012-2013 van het World Economic Forum (WEF) zijn niet onverdeeld positief. Op vlak van innovatie is de situatie wel hoopgevend. In het Global Competitiveness Report 2012-2013 vergelijkt het WEF de concurrentiekracht van 144 economieën wereldwijd. Globaal bekeken haalt België daar een 17de plaats, 2 plaatsen lager dan vorig jaar. België wordt onder meer geprezen voor zijn uitstekende gezondheidszorg en onderwijssysteem. Ronduit zwak zijn de efficiëntie van de overheid, het belastingsysteem en het aanhoudende begrotingstekort en de daaruit volgende groeiende overheidsschuld. Op vlak van ‘technology readiness’, de technologische concurrentiekracht, scoort België ronduit matig, goed voor een 22ste plaats.

De technologie-indicatoren in het Global Competitiveness Report 2012-2013 van het World Economic Forum (WEF) zijn niet onverdeeld positief. Op vlak van innovatie is de situatie wel hoopgevend.

In het Global Competitiveness Report 2012-2013 vergelijkt het WEF de concurrentiekracht van 144 economieën wereldwijd. Globaal bekeken haalt België daar een 17de plaats, 2 plaatsen lager dan vorig jaar. België wordt onder meer geprezen voor zijn uitstekende gezondheidszorg en onderwijssysteem. Ronduit zwak zijn de efficiëntie van de overheid, het belastingsysteem en het aanhoudende begrotingstekort en de daaruit volgende groeiende overheidsschuld.

Op vlak van ‘technology readiness’, de technologische concurrentiekracht, scoort België ronduit matig, goed voor een 22ste plaats, achter Malta en niet ver van Spanje, Estland en Portugal. De beschikbaarheid van de recentste technologieën en de breedbandpenetratie (beide plaats 9) zijn dan wel best sterk te noemen, net als de bandbreedte per gebruiker (12) en algemene technologie-aanname (14). Maar op vlak van technologietransfer en het aantal individuele mensen die internet gebruiken hinken we al heel wat achterop. En het technologiegebruik door bedrijven (31) en het aantal mobiele internetabonnementen (50) liggen ronduit op een abominabel niveau. Ter illustratie: landen als Kazachstan, Azerbeidjan, Ghana en Griekenland staan ver voor België op dat laatste vlak.

Hoopgevend is de innovatie-index. Met een elfde plaats mogen we ons daar bij de top rekenen. Ronduit excellent zijn de wetenschappelijke onderzoekinstellingen in ons land en de samenwerking tussen de academische en de bedrijfswereld. Ook de innovatiecapaciteit in ons land ligt op oog niveau. Bedrijven moeten nog wel wat meer investeren in r&d om boven de middenmoot uit te groeien en zoals bekend is de beschikbaarheid van ingenieurs en wetenschappers een zwakke plek. De zwakste indicator is voor de overheid die erg matig presteert op vlak van innovatief, hoogtechnologisch aanbesteden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content