Belgische jongeren krijgen smartphone vanaf 13 jaar

- © iStock
Wim Kopinga Freelance journalist

In België bezit meer dan 80 procent van de jongeren tussen 13 en 16 jaar een smartphone. Bijna de helft van de Belgische ouders houdt maandelijks toezicht op de kosten van het verbruik.

Dat blijkt uit een onderzoek van Frans smartphonemerk Wiko en studiebureau iVox. Voor het onderzoek werden 2.687 Belgen online ondervraagd.

De voornaamste reden voor de aankoop van de eerste smartphone verschilt in het noorden en het zuiden van het land. In Vlaanderen bezit 51,5 procent van de jongeren een smartphone omdat er simpelweg om gevraagd hebben. In Wallonie is bereikbaarheid bij noodgevallen de hoofdreden (46,6 procent)

Begeleiding door de ouders

Van de Belgische ouders maakt 76 procent zich geen zorgen over het smartphonegebruik van hun kinderen omdat ze hen hierin begeleiden. Bijna de helft van de Belgische ouders houdt maandelijks toezicht op de kosten van het verbruik.

Het gebruik van de telefoon wordt verder ook veelal besproken. Tachtig procent van de ouders spreekt met hun kinderen over sociale netwerken en bijna zeventig procent heeft het over het gebruik van apps. Meer dan de helft van de ouders is ervan overtuigd dat een smartphone helpt bij de ontwikkeling van hun kind.

Ouders zijn niet helemaal mee

Ondanks hun goede wil lijken ouders toch enigszins achter te lopen op de realiteit. Volgens de ouders gebruiken jongeren hun smartphone vooral om te sms’en (81 procent). Sociale netwerken en muziek beluisteren volgen op de tweede en de derde positie. “Het is interessant om te zien dat ouders denken dat hun kinderen hun smartphone in de eerste plaats gebruiken om te sms’en”, zegt Stéphane Cassiman, Country Manager Wiko Benelux. “Toch gebruikt de generatie Z al lang de smartphone vooral voor sociale netwerken, video’s en foto’s, om muziek te beluisteren en spelletjes te spelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content