Belgische medische toepassing voor Xbox Kinect

Een Bergens bedrijf werkt aan een medische toepassing voor de Xbox Kinect-console van Microsoft. Dat past binnen het plan van Microsoft om naast de gameswereld ook meer professionele afzetmarkten te vinden

Een Bergens bedrijf werkt aan een medische toepassing voor de Xbox Kinect-console van Microsoft. Dat past binnen het plan van Microsoft om naast de gameswereld ook meer professionele afzetmarkten te vinden.

Op 10 november, een week na de lancering in de Verenigde Staten, ligt de Xbox Kinect ook bij ons in de rekken. Naast klassieke Xbox-applicaties (games, toegang tot de video-on-demand-winkel Zune, …) voorziet ook meer professionele of toegespitste toepassingen, bijvoorbeeld in de medische wereld.

Zo loopt er een project bij het Bergense bedrijf Fishing Cactus. Dat heeft een prototype ontwikkeld voor een ‘ernstig game’, dat mikt op de revalidatie van mensen die pakweg na een ongeval, door een herseninfarct of door de ziekte van Alzheimer problemen hebben met hun mobiliteit of met de coördinatie van bepaalde bewegingen.

Het project zag het levenslicht na een oproep voor ‘Serious gaming’-projecten, die het Microsoft Innovation Center in Bergen lanceerde. Het bedrijf zoekt momenteel extra fondsen om naar de volgende fase van prototyping te gaan en om uiteindelijk ten laatste binnen een jaar een product op de markt te kunnen brengen.

De eerste ‘serious games’ die Fishing Cactus ontwikkelde, steunden op het iPhone-platform. Het bedrijf wil vandaag dus zijn ambities verbreden tot de Xbox Kinect. Hoewel het technisch mogelijk is, is het momenteel wel nog niet duidelijk of er een draagvlak is voor die toekomstige revalidatieoplossing.

Ter opfrissing: de Kinect is een toestel dat compatibel is met Xbox 360. Het bevat een 3D-infraroodcamera en een gemotoriseerde kleurencamera die de aanwezigheid van een gebruiker in het gezichtsveld en diens bewegingen kunnen detecteren. Daarmee kan Microsoft zich storten op de markt van de gebaarherkenning.

De Xbox Kinect komt er in 3 versies: enkel het Kinect-toestel (voor mensen die al een Xbox 360 hebben), voor 149 euro, een duo Xbox 360 4 Gb/Kinect voor 299 euro en een duo Xbox 360 250Gb/Kinect voor 349 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content