Belgische mobiele surfers bijna altijd op wifi

Van alle verkeer dat websites via mobiele toestellen ontvangen, komt ongeveer negentig procent via een wifi-netwerk.

Van alle verkeer dat websites via mobiele toestellen ontvangen, komt ongeveer negentig procent via een wifi-netwerk. De cijfers zijn afkomstig van het rapport Mobile Internet research van webbureau Wijs. Dat analyseerde het verkeer van 76 .be-websites met gezamelijk 85 miljoen bezoekers over een periode van twee jaar.

De opvallendste conclusie is dat surfers op een mobiel toestel bijna altijd via wifi binnenkomen. Slechts in 8-11 procent gebeurt een mobiel sitebezoek via 3G (of 2G).

Van die bezoeken via mobiel internet onderzocht Wijs ook welke operatoren de actiefste surfers hebben. Uit hun gegevens blijkt dat 34,6 procent van alle bezoekers via 3G afkomstig zijn van het netwerk van Mobistar. 31,50 procent is afkomstig van Proximus en 20,43 procent van Base. Voor Telenet, dat ook het netwerk van Mobistar gebruikt, kon het webbureau geen onderscheid maken tussen bezoekers via de thuiswifi of 3G, maar gebaseerd op cijfers van het BIPT in combinatie met het aandeel van andere operatoren wordt dit geschat op zo’n 13,43 procent.

Wijs geeft in zijn onderzoek ook een verklaring voor het succes van wifi tegenover 3G. Het wijst er onder meer op dat sommige toestellen, wanneer het aankomt op surfen, gewoon populairder zijn om thuis te gebruiken. Zo worden iPads en andere tablets vaak enkel op wifi gebruikt.

Het volledige rapport, dat onder meer verder ingaat op het wifi-aandeel van de vaste operatoren, kan je hier downloaden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content