Belgische-Nederlandse fusie van draadloze knowhow

De start-ups Ubiwave (Zele) en Xanadu Wireless (Utrecht) vormen sinds begin juli een nieuw bedrijf. Dat wordt vandaag in Houston gelanceerd onder de naam GreenPeak.

De start-ups Ubiwave (Zele) en Xanadu Wireless (Utrecht) vormen sinds begin juli een nieuw bedrijf. Dat wordt vandaag in Houston gelanceerd onder de naam GreenPeak.

GreenPeak is de logische versmelting van het Nederlandse Xanadu en het Belgische Ubiwave. Daar waar Xanadu radiochips bakte, spijkerde Ubiwave aan software voor netwerkcommunicatie. Laatstgenoemde was klant van eerstgenoemde en beide firma’s zagen in dat 1 + 1 in dit geval wel eens 3 zou kunnen zijn.

De nieuwe naam verwijst naar de energiezuinigheid in de toepassing van GreenPeak’s producten. Het bedrijf maakt draadloze communicatiechips die zichzelf draaiende houden via zogenaamde ‘oogstenergie’ (zonne-energie, energie uit trilling van machines, …) “Want iets draadloos maken, is eigenlijk maar het halve probleem oplossen, omdat je ook nog stroomkabels nodig hebt”, vertelt Van Dierdonck. “En aangezien batterijen al te vaak vervangen moeten worden, hebben wij aan alternatieve oplossingen gedacht.” Bovendien levert GreenPeak ook oplossingen mee voor energiebeheer.

De producten van GreenPeak zijn spek voor de bek van de Philipsen en Siemensen van deze wereld. Zij integreren de modules (of chips) in producten voor tal van toepassingen (bijvoorbeeld gas- en branddetectie, controle van voedselversheid, opvolging van patiënten, …). De chips werken om die reden trouwens ook met de Zigbee-standaard voor draadloze industriële toepassingen.

GreenPeak heeft na de fusie 35 vaste mensen aan boord. “We willen echter zo snel mogelijk naar 100 fulltime equivalenten evolueren, omdat dat de kritische massa is in onze sector,” aldus Van Dierdonck. “En aangezien onze sector niet zoveel concurrenten telt (namen als Freescale, Ember, Dust Networks, Texas Instruments, … ), is onze ambitie toch om nummer 1 of 2 te worden.” Omzetcijfers wil hij niet kwijt om de concurrentie geen inzage te geven in de volumes die GreenPeak al aan de man brengt. “Maar bij Ubiwave hebben we twee keer een omzet gedraaid die drie keer zo groot was als het jaar daarvoor. Dat zal volgend jaar ook wel het geval zijn.”

Omdat het bedrijf nog in de opbouwfase zit, verbrandt het nog veel cash. Daarvoor hebben zowel Ubiwave als Xanadu voorheen al heel wat investeringsgeld opgehaald. “Bij het samengaan hebben we een extra kapitaalsinjectie gekregen van onze bestaande investeerders. In de tweede helft van 2008 zouden we nog eens een som van bijna 10 miljoen euro willen ophalen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content