Belgische onlineverkoop met 34 procent gestegen

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De Belgische webshops hebben hun aantal verkopen over 2008 met 34 procent zien stijgen in vergelijking met 2007. Dat meldt BeCommerce, de federatie van de Belgische “distance sellers”.

De Belgische webshops hebben hun aantal verkopen over 2008 met 34 procent zien stijgen in vergelijking met 2007. Dat meldt BeCommerce, de federatie van de Belgische “distance sellers”.

Voor dit jaar verwacht BeCommerce een groei van 15 procent. In 2008 kwam er per maand een tachtigtal nieuwe webshops bij, of gemiddeld vier per dag, een cijfer dat vergelijkbaar is met 2007. “Als we de som maken, zullen er tegen het einde van 2009 meer dan 5.000 webshops actief zijn”, stelt BeCommerce.

Uit een marktstudie die in opdracht van BeCommerce werd uitgevoerd, blijkt dat bij de “pure players” (winkels die alleen aan onlineverkoop doen) 93 procent van de bestellingen online binnenloopt. De overige bestellingen gebeuren telefonisch en via e-mail. Wat de hele distance selling-sector betreft, gebeurt 48 procent van de bestellingen online, de rest gebeurt vooral via de telefoon. Ook bij de traditionele postorderbedrijven wordt steeds meer online besteld: 45 procent in 2008, tegenover 33 procent in 2007.

Bij de onlinebetalingsoplossingen is eveneens een duidelijke groei merkbaar. Bij de pure players gaat de voorkeur duidelijk uit naar online betalen, dit in tegenstelling tot bij de distance sellers. Volgens BeCommerce is de oorzaak te vinden in een verschillend klantenprofiel. Wel opvallend is dat in België slechts een fractie van de onlinebetalingen met debetkaarten gebeurt.

Het gemiddelde bedrag dat per transactie wordt uitgegeven, zit in stijgende lijn: +35 procent voor transacties van 51 tot 100 euro en +20 procent voor transacties van 101 tot 200 euro. De Belgische webshops zien de toekomst hoopvol tegemoet, klinkt het. Ruim 85 procent is ervan overtuigd dat de markt de volgende jaren nog zal groeien en dat de internationale concurrentie mogelijk zal verminderen.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content