Belgische operator tussen ‘zwarte roaming-schapen’
“Niet-transparant, soms zelfs anticompetitief gedrag,” wijst eurocommissaris Viviane Reding naar enkele niet nader genoemde operatoren, waaronder een Belgische. Het gaat hier over de verplichte verlaging van de roamingtarieven.
“Niet-transparant, soms zelfs anticompetitief gedrag,” wijst eurocommissaris Viviane Reding naar enkele niet nader genoemde operatoren, waaronder een Belgische. Het gaat hier over de verplichte verlaging van de roamingtarieven.
De Europese Commissie heeft een stand van zaken opgemaakt van de invoering van de verlaagde roamingtarieven in Europa (maximaal 49 eurocent per minuut vanuit een ander land, maximaal 24 eurocent vanuit het eigen land naar een ander land). Vanaf 30 juli moesten de Europese operatoren de verlaging invoeren. De klanten die niets doen, krijgen het tarief automatisch vanaf 30 september. Wie het tarief vroeger wil, kan het aanvragen.
Op zich is de Europese Commissie tevreden, maar: “Slechts in enkele gevallen – meer uitzondering dan regel – zijn er pogingen om de effecten van de verordening uit te stellen door niet-transparant, soms zelfs anticompetitief gedrag.” En laat dan nu net tussen die enkele gevallen – tussen de Cyprioten, Letten en Esten – een Belgische (niet nader genoemde) operator staan.
“In België heeft een aanbieder van mobiele telefoondiensten de laatste dagen van juli een sms naar zijn klanten gestuurd waarin staat dat op 30 september 2007 het Eurotarief automatisch voor hen van toepassing wordt. Van de mogelijkheid om reeds vroeger naar het Eurotarief over te stappen en reeds vanaf 30 augustus van dat nieuwe tarief te profiteren, werd enkel melding gemaakt op de website van de aanbieder.” Volgens sommige bronnen gaat het om Mobistar, maar Mobistar zegt dat die bewuste sms verwees naar de melding op de website.
De Tijd schrijft dat ook Proximus een overtreding heeft gemaakt. Bij Proximus konden de klanten pas vanaf 1 augustus het eurotarief vragen, om technische en praktische redenen.
“Die gevallen moeten zorgvuldig worden onderzocht door zowel de nationale als de Europese toezichthouders. Indien wordt geconstateerd dat de wet wordt overtreden, kunnen krachtens de EU-verordening inzake roaming sancties worden opgelegd die kunnen worden aangevuld met maatregelen op grond van alle instrumenten die ons in het kader van het mededingingsrecht ter beschikking staan,” aldus de Europese Commissie bij monde van Viviane Reding. Het BIPT, de telecomregulator van ons land, zegt aan De Tijd dat de bewuste operatoren niet echt enorm over de schreef gingen, dus overweegt de instelling geen sancties.
De [vergelijkende tabel] van de Europese Commissie toont duidelijk dat Base de roamingtarievenkampioen is in ons land. De KPN-dochter activeert de roamingtarieven al automatisch vanaf 1 augustus en gaat ruim onder het Eurotarief: 37,19 eurocent voor bellen vanuit het buitenland, 23,14 eurocent voor bellen naar het buitenland. Mobistar en Proximus houden zich strak aan het Eurotarief. Base-woordvoerder Bart Vandesompele gaf daarop [eerder deze week] nog felle kritiek.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier