Belgische operatoren stil over netneutraliteit (update)

. © .

De beslissing van de VS om netneutraliteit af te schaffen heeft volgens Belgische operatoren geen gevolgen voor hen of hun klanten. Maar een echt standpunt nemen ze liever niet in.

Data News polste bij het afschaffen van de netneutraliteit in de VS bij providervereniging ISPA naar hun standpunt in de materie. Na enkele dagen klonk het daar dat de organisatie voorlopig geen gemeenschappelijk standpunt naar buiten brengt.

Bij Proximus en Telenet, beiden lid van ISPA, horen we ook ‘geen commentaar’ op de vraag of ze voor of tegen netneutraliteit zijn. Wel verwijzen ze beiden naar het feit dat het debat momenteel niet aan de orde is omdat de Europese Verordening 2015/2120 vandaag netneutraliteit vastlegt. Dat de wetgeving in de VS wijzigt heeft volgens beide spelers geen invloed op hun werking of op de ervaring van hun klanten.

VS: Bonussen voor werknemers

In de VS beginnen Amerikaanse operatoren intussen vroeg aan hun kerstfeestje. Kabeloperator Comcast laat weten dat het personeelsleden een bonus van rond de duizend dollar zal schenken en dat er de komende vijf jaar 50 miljard dollar in het netwerk wordt geïnvesteerd. Rechtstreekse aanleiding is de afschaffing van netneutraliteit en de nieuwe belastingverlaging die president Trump de afgelopen weken rond kreeg.

Ook AT&T zegt dat het duizenden personeelsleden een gelijkaardige bonus zal geven en een miljard dollar zal investeren in de netwerken. Hier wijst het bedrijf enkel naar de belastingverlaging als reden. Al hebben ook zij baat bij de nieuwe spelregels voor het Amerikaans internet.

Of die vreugdestemming lang zal duren is nog niet duidelijk. Want intussen hebben verschillende organisaties en staten zoals New York en Washington aangekondigt dat ze de FCC, die beslist over de wet, zullen aanklagen om de nieuwe regelgeving tegen te houden.

Update 22/12/2017

De alternatieve provider EDPNet, geen lid van ISPA, laat aan onze redactie weten dat het wel een felle voorstander is van netneutraliteit.

“We zijn absoluut voorstander en dat hebben we zelf ook altijd nagestreefd. Het streven naar netneutraliteit zit in onze manier van denken. Zo geven ze onze klanten bijvoorbeeld ook vrije keuze om de router te gebruiken die ze zelf willen.”, zegt coo Joachim Slabbaert aan Data News.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content